ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014, ameninţate de un val eurosceptic

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Patru sute de milioane de cetăţeni europeni vor vota peste două săptămâni în alegerile pentru Parlamentul European, ameninţate de un val eurosceptic, care vor da startul reînnoirii complete a instituţiilor Uniunii Europene, informează vineri AFP.
Filip Stan
09 mai 2014, 14:52
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014, ameninţate de un val eurosceptic

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Toate sondajele prezintă acelaşi rezultat. În seara zilei de 25 mai, extrema-dreaptă ar urma să obţină o sută de mandate din cele 751 în Parlamentul European. O parte dintre naţionalişti ar trebui să poată forma un grup în jurul Frontului Naţional francez (FN) şi al Partidului Libertăţii olandez (PVV), ambele având şanse să iasă primele în alegeri în ţările lor, ca şi euroscepticii britanici din UKIP.

Dincolo de extrema-dreaptă, cele mai critice formaţiuni vor ieşi învingătoare: partidul eurofob Alternativa pentru Germania (AfD), populiştii lui Beppe Grillo în Italia, dar şi stânga radicală Syriza din Grecia.

Sondajele estimează şi o nouă scădere a ratei de participare la vot, care a atins deja în urmă cu cinci ani un record redus de participare de 43%. În afara faptului că favorizează extremele, absenţa de la vot contribuie la subminarea legitimităţii instituţiilor europene.

Această ‘creştere a populismului’ se explică prin ‘absenţa unui răspuns politic satisfăcător’ la globalizare, după ani de criză, austeritate şi şomaj în masă, a estimat Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Robert Schuman.

‘Este vorba despre un vot de protest, anti-elite şi anti-Europa’, a explicat şi Nathalie Brack de la Centrul pentru Studii Politice de la Universitatea Liberă din Bruxelles.

‘Va fi un curcubeu de eurosceptici de coloraturi diferite în viitorul Parlament’, a afirmat liderul UKIP Nigel Farage. ‘Va fi plin de viaţă, va exista mult zgomot!’, a mai spus el.

Deşi dispun de mai multe moduri de a se exprima, euroscepticii rămân minoritari şi nu vor putea ‘bloca’ construcţia europeană, în pofida declaraţiilor liderei FN, Marine Le Pen.

În faţa lor, pro-europenii, începând cu dreapta şi cu socialiştii, vor fi nevoiţi mai mult ca niciodată să ‘lucreze împreună’ la imaginea marilor coaliţii care s-au înmulţit în ultimii ani în UE, din Germania până în Grecia, trecând prin Italia şi Belgia, a subliniat Stratfor.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Sondajele arată pierderi pentru PPE

Potrivit ultimului sondaj de opinie PollWatch, care compilează zeci de sondaje naţionale, Partidul Popular European, la putere în majoritatea ţărilor, va pierde şaizeci de locuri în Parlamentul European, însă va păstra un uşor avans în faţa socialiştilor, cu 216 de europarlamentari faţă de 205. Liberalii, în scădere în sondaje, rămân pe locul al treilea, cu şaizeci de membri, înaintea stângii radicale, ce va fi urmată de Verzi.

Noii europarlamentari trebuie să se decidă rapid asupra numelui viitorului preşedinte al Comisiei Europene, figură centrală a instituţiilor comunitare.

În dorinţa de a democratiza procesul şi de a influenţa alegerea şefilor de stat şi de guvern, principalele partide europene prezintă câte un candidat.

‘Diferenţa dintre Parlament şi cei care decid cu adevărat este foarte clară pentru cetăţeni’, a afirmat recent preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ce reflectă opinia multor lideri europeni. Aceştia se vor reuni la Bruxelles pe 27 mai, la două zile după încheierea alegerilor europarlamentare.

Van Rompuy a avertizat de asemenea în legătură cu riscul unei ‘confruntări’ între Consiliu şi Parlament, care trebuie să-l investească pe noul şef al Comisiei, la mijlocul lunii iulie.

Conservatorul Jean-Claude Juncker şi socialistul Martin Schulz sunt favoriţi. Liberalul Guy Verhofstadt, prins în ‘ambuscadă’, apare ca un candidat de compromis şi o personalitate influentă.

Ei sunt de acord cel puţin cu privire la necesitatea de a întoarce pagina celor 10 de ani de Comisie Barroso, acuzată de lipsă de ambiţie şi slăbiciune în faţa statelor, dar şi pentru toate problemele din Europa, începând cu austeritatea. Toţi pledează pentru un executiv european mai social, mai activ şi mai politic.

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Singurul cartier din București unde au locuit oameni în urmă cu mii de ani. Puțini știu unde se află
Capital.ro
Lege de la UE. România e obligată. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ce tort au avut la nuntă Lora și Ionuț Ghenu. Cei doi au organizat un eveniment spectaculos / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu s-a sărutat cu altă femeie! Anda ce spune? Imaginile au fost filmate!
Evz.ro
Cel mai puternic drog pe care îl consumăm. Ne distruge lent, dar sigur
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
O tânără în vârstă de 27 de ani a murit la birou. Femeia a leșinat o dată, însă ar fi fost ignorată de superiori. Care este cauza decesului
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
StirileBZI
Vor fi verificate aproape 4,6 milioane de pensii! Cine trebuie să dea banii înapoi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Scandal în căminele studențești din Regie: o studentă mușcată de ploșnițe atrage atenția asupra problemelor de cazare
MediaFlux
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău