„Intrarea masivă a acestora în Legislativul european ar contrazice, pur şi simplu, ideea pe care se clădeşte Uniunea Europeană, ca formă de solidarizare a statelor şi naţiunilor europene, într-un demers comun de conservare a păcii şi de asigurare a prosperităţii”, a declarat el la recepţia de la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, adăugând că părinţii fondatori ai UE ar fi uimiţi să afle că, astăzi, Europa poate încă deveni locul în care se manifestă strident mesaje discriminatorii, calomnioase sau homofobe.
El a subliniat că situaţia din acest moment este o provocare pentru partidele europene tradiţionale, în primul rând pentru populari şi pentru social-democraţi. „Îmi pun speranţa în experienţa politică îndelungată a ambelor formaţiuni şi în capacitatea lor de a găsi calea potrivită către mintea şi inima alegătorilor europeni”, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a făcut apel la români să meargă la urne la alegerile din 25 mai. „Cu prilejul Zilei Europei, îi îndemn pe români să ţină cont de faptul că alegerile pentru Parlamentul European au aceeaşi importanţă pentru viitorul lor ca alegerile din plan naţional şi îi chem să meargă la urnă în număr cât mai mare pe 25 mai”, a mai spus preşedintele Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri că Ziua Europei este sărbătorită în acest an într-un context intern şi extern marcat de neîncrederea în abilitatea Europei de a fi unită.
El a precizat că, în două săptămâni, cetăţenii europeni sunt chemaţi la urne pentru alegerea componenţei viitorului Parlament European, „pe fondul unei uzuri marcante a proiectului european în percepţia publică”. „Ritmul lent de redresare economică, chiar dacă aceasta este reală şi se reflectă în cifre, nu este suficient pentru a reclădi convingerile europene puternic zdruncinate de criza prelungită. Cu atât mai dificilă este această întreprindere atunci când efectele recesiunii economice sunt capitalizate politic de partide cu mesaj populist sau naţionalist. Acestea au demonstrat că nu au nicio reţinere de ordin moral sau de altă natură atunci când fac uz de manipulare pentru a ţinti electoratul cu sloganuri care se concentrează pe nemulţumirile sale, legitime altminteri, şi mai ales pe nemulţumirile celor defavorizaţi”, a afirmat preşedintele Băsescu.
Şeful statului a precizat că data de 9 mai are mai multe semnificaţii, indicând obţinerea independenţei de stat a României în 1877, încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în 1945 şi Ziua Europei Unite, care a devenit şi „ziua românilor” odată cu aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. Preşedintele Băsescu a arătat că anul acesta se împlinesc 137 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României, un moment fondator pentru statul român modern, care a precedat şi determinat în mod hotărâtor realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
„Voinţa, viziunea şi capacitatea de sacrificiu ale generaţiilor care au înfăptuit independenţa de stat şi unirea României constituie cel mai bun exemplu de urmat pentru liderii de azi sau cei de mâine ai naţiunii române şi se cuvine să fie întâmpinat cu o recunoştinţă mereu reînnoită”, a declarat şeful statului.
El a mai arătat că pentru români victoria din cel de-al Doilea Război Mondial împotriva fascismului a fost umbrită de deturnarea brutală a ţării de la cursul său natural de dezvoltare de către forţa opresivă a comunismului.
„Ca atare, pentru noi, celebrarea victoriei aliate din 1945 nu poate fi completă decât cu sărbătorirea victoriei asupra comunismului din decembrie 1989”, a subliniat şeful statului.