Premierul român a declarat duminică seara că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are „un rol de a provoca” România şi Republica Moldova şi că a gestionat personal refuzul de a i se interzice accesul în spaţiul aerian românesc, în condiţiile în care preşedintele Băsescu era în campanie electorală la Arad.
Şeful guvernului român a adăugat cu acel prilej că situaţia ar fi putut degenera, astfel încât să fie necesară intervenţia avioanelor româneşti de vânătoare. „Gândiţi-vă că lucrurile puteau degenera, gândiţi-vă că puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie privind… Eu, sigur, o să iau eu acele decizii atunci când va fi cazul”, a spus premierul.
De la Moscova, a venit şi replica, luni. „Ministerul rus de Externe va pregăti şi va elabora o reacţie (la declaraţiile lui Victor Ponta, n.r.). Una este să introduci sancţiuni împotriva unor persoane, ca acestea să nu mai poată primi vize, dar să forţezi să aterizeze, cu ajutorul aviaţiei militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă. Reacţia trebuie să fie dintre cele mai dure„, a fost replica lui Rogozin, a detaliat presa rusă.
„Problema este că au impus sancţiuni împotriva drepturilor cetăţenilor ruşi, inclusiv împotriva autorităţilor statului şi a reprezentanţilor Guvernului Rusiei, care au interdicţii de tranzitare a spaţiilor aeriene aparţinând acestor ţări”, a insistat Rogozin.
Citeşte şi Ponta: Vicepremierul Rogozin are rolul de a provoca. Am acţionat eu ca şi comandant suprem
Despre această situaţie s-a discutat luni. La discuţii a fost prezent ambasadorul României la Moscova alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Agerpres reaminteşte că, după participarea la o ceremonie în Transnistria pentru a marca Ziua Victoriei, delegaţia rusă condusă de viceprim-ministrul Dmitri Rogozin a fost nevoită să aterizeze la Chişinău, după ce Ucraina şi România şi-au închis spaţiul aerian.
La rândul său, Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat sâmbătă că autorităţile moldovene au confiscat cutii conţinând „liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei” pe care oficialităţile ruse care s-au aflat la Tiraspol intenţionau să le transporte la Moscova.