„Reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali (SLPR) s-au întâlnit, duminică, la sediul Guvernului, cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, şi cu ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, pentru a prezenta situaţia salariaţilor din Poşta Română şi principalele revendicări care vizează conducerea companiei. Din păcate, în urma acestei întâlniri, nu s-au găsit soluţii la problemele cu care ne confruntăm şi, de aceea, am decis să respectăm întocmai calendarul de proteste anunţat săptămâna trecută”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, secretarul general adjunct al Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Telecomunicaţii, Cristian Iancu.
Potrivit acestui calendar, în săptămâna 12 – 16 mai, se va desfăşura o amplă campanie de informare a populaţiei cu privire la motivele care au generat protestele poştaşilor.
„În cazul în care autorităţile competente ale statului vor ignora solicitările sindicatului, din data de 19 mai, liderii de sindicat, împreună cu reprezentanţi din structurile de conducere, vor intra în greva foamei”, a precizat Cristian Iancu.
Aproximativ 4.000 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Poşta Română /FSLPR/ au protestat, duminică dimineaţă, în faţa sediului Guvernului, conform informaţiilor Jandarmeriei.
De asemenea, membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştaşi din România (SLPR) au pichetat, miercuri, 6 mai, sediul Companiei Naţionale Poşta Română din Bucureşti, cerând în principal demiterea directorului general al CNPR, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv, Rosita Alexe, a anunţat, marţi, liderul sindicaliştilor, Matei Brătianu, într-o conferinţă de presă.
Citeşte şi 4.000 de poştaşi au protestat în Capitală: „Am putea intra în GREVA FOAMEI mai devreme”
Revendicările sindicaliştilor vizează, totodată, renunţarea la ‘guvernanţa corporativă’ şi revenirea la vechea formă de conducere. De asemenea, se doreşte angajarea imediată a personalului necesar pe posturile vacante din operaţional, respectiv factori poştali, agenţi poştali, oficianţi, lucrători în tranzite. În plus, poştaşii vor să primească o creştere salarială egală cu echivalentul inflaţiei, în sumă fixă, începând cu data de 1 iunie.
Duminică, şapte reprezentanţi ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali (SLPR) s-au întâlnit, la sediul Guvernului, cu ministrul Delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, şi cu ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, pentru a prezenta situaţia salariaţilor din Poşta Română şi principalele revendicări care vizează conducerea companiei.
„Cei doi miniştri au subliniat că, pentru a privatiza cu succes Compania Naţională Poşta Română (CNPR) şi a eficientiza activitatea companiei, este nevoie de încheierea conflictelor dintre conducere şi angajaţii acesteia. De asemenea, cei doi miniştri au afirmat că pentru rezolvarea nemulţumirilor apărute între conducerea companiei şi angajaţi este nevoie de mai multă transparenţă în comunicare şi o mai bună gestionare a dialogului între conducere şi sindicate”, se notează într-un comunicat al MSI.
Ministrul pentru Societatea Informaţională a menţionat faptul că, deşi au fost doi ani grei pentru Poşta Română, este nevoie de o analiză detaliată a revendicărilor sindicaliştilor în aşa fel încât situaţia actuală se se îmbunătăţească iar la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor se va realiza o astfel de analiză.
„Suntem în primul rând pentru dialog şi pentru pentru identificarea soluţiilor corecte care să ducă la stingerea conflictului de muncă. La următoarea Adunare Generală a Acţionarilor va fi prezentat un raport al revendicărilor sindicaliştilor şi se va face o analiză detaliată a deciziilor care se pot lua în vederea îmbunătăţirii situaţiei actuale. Suntem conştienţi că suntem după doi ani grei pentru Poşta Română şi pentru poştaşi, cărora vreau să le acordăm sprijinul nostru. Să nu uităm, însă, că sunt doi ani în care deciziile luate au dus la stabilizarea companiei, au evitat colapsul ei total, au oprit hemoragia financiară, astfel încât să putem vorbi acum de profit operaţional. E nevoie să luăm în continuare toate deciziile juste pentru angajaţi şi pentru companie, care să fie corecte pe termen lung şi să ducă la o privatizare de succes”, a declarat Răzvan Cotovelea.
Potrivit ministrului delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, este important să se respecte prevederile legale şi este nevoie de un dialog între patronat şi sindicatul Poştei.
„Am solicitat reprezentanţilor sindicatului să-mi prezinte un istoric al dialogului cu patronatul companiei şi dacă aceste revendicări au fost prezentate în cadrul dialogului cu patronatul. Este important să se respecte prevederile legale şi să creăm baza pentru identificarea soluţiilor prin dialog, doar aşa putem reduce viitoarele prejudicii materiale şi de imagine din cadrul companiei. Voi urmări să fie asigurate toate condiţiile pentru crearea unui cadru de dialog constructiv între patronatul şi sindicatul Poştei”, a arătat Cristea, în urma dialogului cu liderii SLPR.