„După ani de creştere în termeni de prime subscrise, profituri şi număr de angajaţi, în 2008 am ajuns într-o situaţie neplăcută şi a trebuit să luăm măsuri semnificative, am redus numărul de angajaţi cu mii de oameni. Am luat măsuri şi în alte ţări, dar în România a fost şi o situaţie specifică, din cauza unor companii care distrugeau piaţa asigurărilor auto (referire la războiul preţurilor în domeniul asigurărilor RCA – n.r.). A fost singurul mod pentru a reduce substanţial costurile – să scădem numărul angajaţilor. Am fost forţaţi, din cauza situaţiei specifice din România, a jucătorilor iraţionali care au distrus piaţa asigurărilor auto, să scădem numărul angajaţilor la jumătate”, a declarat marţi, la o întâlnire cu presa, preşedintele director general al VIG, Peter Hagen.
Citeşte şi Cutremur în Asigurări: După ASTRA, OMNIASIG are probleme, i se cere insolvenţa!
Franz Fuchs, membru al Consiliului Director VIG, a precizat că VIG are în prezent, în România, 2.400 de angajaţi faţă de 5.000 de angajaţi în perioada de vârf a pieţei, iar la BCR Asigurări de Viaţă este în curs un proces de restructurare, în contextul stopării unui program de beneficii pentru angajaţi. Peter Hagen a arătat că VIG nu are intenţia să fuzioneze cu companiile sale din România şi nici să le vândă şi a apreciat că schimbările care au loc la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) sunt în direcţia bună.
El a spus că reducerea de personal nu a fost o problemă specifică unei companii, ci o problemă la nivelul întregii pieţe de asigurări din România şi că nu şi-ar dori să între în faliment nicio companie de asigurări de pe piaţă locală pentru că acest lucru ar afecta întregul sector.
Citeşte şi 18 persoane, între care 10 angajaţi BCR Asigurări de Viaţă, reţinute în cazul de evaziune
„Aş vrea să nu intre în faliment nicio companie importantă de asigurări. Dacă ne uităm la jucătorii importanţi de pe piaţa românească este clar că majoritatea nu vor intra în faliment, dar dacă un jucător major ar intra în faliment va fi o mare problemă din punctul de vedere al percepţiei oamenilor. Este o chestiune de încredere şi ar afecta întregul sector”, a afirmat Hagen. Întrebat dacă VIG ar cumpăra Astra sau Carpatica Asig, Hagen a răspuns că i-ar plăcea ca aceste companii să nu intre în faliment, dar nu ar dori că acestea să fie printre companiile din grupul VIG. CEO-ul VIG a mai afirmat că PAID nu este cea mai bună soluţie pentru protecţia populaţiei în faţă riscurilor de catastrofe naturale, acesta fiind şi motivul pentru care VIG nu face parte din PAID, care fie are deficit, fie nu se reasigura corect.
„PAID este o iniţiativa politică şi politicienii trebuie să înţeleagă că riscurile de catastrofe naturale pot fi acoperite fie dacă ai fonduri bugetare, fie prin reasigurare internaţională. Piaţa internaţională de reasigurare nu are nicio obligaţie de a accepta tarife stabilite politic. De aceea nu vrem să participăm la un sistem care nu este reasigurat adecvat, a mai spus oficialul VIG. Cu o cotă de piaţă de 19,4%, Vienna Insurance Group este lider de piaţă în România. VIG ocupă primul loc pe segmentul asigurărilor generale şi locul al doilea pe piaţa asigurărilor de viaţă”.