‘Sistemul estonian de vot prin internet are o încredere oarbă în serverele electorale şi calculatoarele alegătorilor’, a declarat un informatician american, J. Alex Halderman, unul dintre autorii raportului dat publicităţii marţi.
Atât serverele, cât şi calculatoarele personale ar fi ‘o ţintă atractivă’ pentru infractori care sunt în slujba anumitor state, cum ar fi Rusia, a adăugat el, informează Agerpres.
Comisia electorală estoniană a respins acuzaţiile şi a menţionat că sistemul este actualizat cu regularitate.’Suntem convinşi că sistemul este sigur’, a declarat purtătoarea de cuvânt a comisiei, Kristi Kirsberg. ‘Am desfăşurat teste şi le-am oferit experţilor oportunitatea de a ataca sistemul-test care este asemănător sistemului real’, a adăugat ea.
Numit E-stonia, din cauza avansului său tehnologic, statul baltic cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori a fost prima ţară din lume care, în 2005, a introdus votul electronic. Ulterior, popularitatea acestui sistem s-a extins şi alte ţări, precum Franţa şi Statele Unite, care au experimentat votul electronic.
La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, desfăşurate în 2009, aproape 58.000 de estonieni, 15% dintre participanţi, au optat pentru votul prin internet.
Vulnerabil la atacuri electronice
Autorii raportului atrag atenţia că sistemul estonian este uşor de sabotat, în contextul în care măsurile de securitate sunt insuficiente, iar sistemul de programare este vulnerabil la atacuri cibernetice.
‘Nu ne-am gândit niciodată că vom da peste atâtea probleme şi vulnerabilităţi’, a subliniat celălalt autor al raportului, Jason Kitcat, un consilier al organizaţiei Open Rights Group care apără libertatea pe internet.
‘Ne simţim obligaţi să aducem aceste probleme la cunoştinţa opiniei publice’, a adăugat el.
La rândul său, un expert estonian în informatică, Linnar Viik, a ţinut să menţioneze că ţara sa a organizat şase scrutinuri electronice ‘fără niciun incident de securitate’