La Târgu Mureş se pun bazele primului Centru Naţional de Toxicologie

Managerul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a anunţat joi, în cadrul lucrărilor celei de-a XVII-a ediţii a Congresului Naţional de Medicina Muncii, că se poartă discuţii cu specialişti ţară şi din străinătate pentru înfiinţarea la Târgu Mureş a primului Centru Naţional de Toxicologie.
Iulian Tudor
15 mai 2014, 12:07
La Târgu Mureş se pun bazele primului Centru Naţional de Toxicologie

„În cursul zilei de astăzi (joi – n.r.) vom avea întâlniri, vom avea discuţii cu reprezentanţi din ţară şi din străinătate, în special cu şeful Centrului de Toxicologie Clinică din Praga, astfel încât să putem pune bazele înfiinţării unui Centru Naţional de Toxicologie Clinică aici, la Târgu Mureş. Este o întreprindere foarte complexă, există foarte puţine centre de acest tip în Europa, şcoala americană şi cea britanică au o experienţă extrem de importantă pentru că, din punctul lor de vedere organizaţional, în aceste centre de toxicologie intră şi partea de droguri. Din acest punct de vedere, vrem să luăm legătura cu cât mai multe astfel de centre, să împărtăşim din experienţa lor, să le cerem ajutorul, astfel încât în momentul în care acest centru va fi gata să fie inaugurat va cuprinde toate aspectele pe care le cuprinde un centru de toxicologie clinică din mediul occidental. Azi declanşăm acest proiect şi se vor face, cu sprijinul colaboratorilor din străinătate, un studiu de fezabilitate care să ne spună ce implică din punct de vedere investiţional”, a precizat dr. Ovidiu Butuc, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Congresului Naţional de Medicina Muncii de la Târgu Mureş, dr. Horaţiu Moldovan, a spus că acesta ar fi primul Centru Naţional de Toxicologie din România, în cadrul căruia vor putea fi tratate intoxicaţiile profesionale, dar şi intoxicaţiile alimentare, intoxicaţiile medicamentoase sau cele cu droguri în faza acută.

„Pentru că nu mai există un astfel de centru în ţară încercăm să deservim o suprafaţă cât mai mare a ţării, cu atât mai mult cu cât avem aici şi elicopterul SMURD, cu care pot fi transportaţi pacienţii în cel mai scurt timp. În acest centru dorim să putem să diagnosticăm şi să tratăm aproape toate tipurile de intoxicaţii. Bineînţeles, intoxicaţiile profesionale, dar şi intoxicaţiile alimentare, intoxicaţiile medicamentoase, partea de droguri în faza acută, pentru că în faza cronică pacientul trebuie să fie transferat clinicilor de psihiatrie, de regulă, de toxicologie în acest sens. Deci, practic, de la un simplu antidot până la dializă hepatică dorim să se facă în acest centru”, a menţionat dr. Horaţiu Moldovan, specialist în medicina muncii.

El a afirmat că, pe lângă Centrul Naţional de Toxicologie, se doreşte şi înfiinţarea unui call center pentru personalul medical din toată ţara, pentru potenţialii pacienţi şi aparţinători, prin care să fie acordată asistenţă în tot ceea ce înseamnă suspiciunea de orice fel de intoxicaţie.

„Practic, 24 de ore din 24 va exista un operator, medic de gardă, care va răspunde prin telefon acestor solicitări. Există şi nişte soft-uri medicale de toxicologie care sunt create de specialiştii americani – sunt cele mai performante – care vor fi puse la dispoziţia acestui call center şi practic putem să sfătuim camerele de gardă din toată ţara în legătură cu un caz de suspiciune de intoxicaţie. În acest centru îşi vor desfăşura activitatea medici de medicina muncii, de medicină internă, de toxicologie, ATI şi acest centru va fi în strânsă legătură cu serviciile de urgenţă. Avem discuţii în sensul instruirii personalului medical cu parteneri din SUA care conduc şi gestionează centre de referinţă de toxicologie clinică, probabil vor urma stagii de pregătire de minimum 3-6 luni pentru medici şi asistente în astfel de centre din diferite ţări şi sperăm ca în decursul unui an acest centru să fie operaţional cu aparatură şi personal instruit”, a spus dr. Horaţiu Moldovan.

La ediţia a XVII-a a Congresului Naţional de Medicina Muncii de la Târgu Mureş, care se desfăşoară până sâmbătă, participă, pe lângă specialiştii români, preşedintele Societăţii Europene de Medicina Muncii, prof.dr. Xaver Baur,
din Germania, prof. Swen Malte John, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii pe partea de dermatoze profesionale, prof. Alenka Skerjank din Slovenia, preşedintele Uniunii Europene a Medicilor Specialişti de Medicina Muncii, doi specialişti din Cehia, directorul Centrului Naţional de Toxicologie Clinică, dr. Serghey Zakharov, şi şefa disciplinei de Medicina Muncii de la Universitatea Charles din Praga, prof. dr. Daniela Pelklova, prof. dr Sara Felszeghi de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, precum şi specialişti din Republica Moldova.

Citeşte şi Institutul de Transplant Târgu Mureş şi-a reluat activitatea după mai bine de doi ani

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Marele mister al telefoanelor. Puncte ciudate pe ecrane
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Rusia, China și Iran își întind tentaculele în Africa. Planul lui Putin pentru o nouă ordine mondială, fără Occident
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre