Fostul decan al Baroului Alba, Doina Scutea, acuzată că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri, a fost achitat de sub învinuirea comiterii infracţiunii de complicitate la înşelăciune, potrivit Agerpres.
Inculpata Anca Gherman, notar public, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, aceeaşi pedeapsă, de doi ani cu suspendarea executării pedepsei, primind-o şi Radu Soare, administrator la SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia, acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi Angela Delia Soare, asociat la aceeaşi firmă, trimisă în judecată pentru înşelăciune.
Inculpata Crinela Cătălina Pop, administrator al SC Monoprod SRL Alba-Iulia, a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Curtea de Apel Târgu Mureş l-a obligat pe Tamaş Dorel Cristian să plătească S.C. A. S.A. Alba Iulia, prin administrator judiciar E. I. S.P.R.L., peste 2 milioane de lei despăgubiri civile şi, în solidar cu ceilalţi inculpaţi, la plata a încă aproape 1.000 de lei comisioane bancare către BCR şi 3.000 de lei cheltuieli judiciare. Totodată, a decis confiscarea de la omul de afaceri a sumei de 1.080.000 de lei şi a menţinut măsurile asiguratorii asupra a cinci imobile din Alba Iulia, între care şi un spaţiu comercial.
Sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.
În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că la data de 14 mai 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, în calitate de administrator al SC ARDELEANA SA şi o societate comercială din Cluj-Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea hotelului ‘Continental’ din acelaşi oraş.
„Preţul tranzacţiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând a fi plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari împrejurarea că, în cursul anilor 2001 şi 2003, faţă de imobilul ce făcea obiectul antecontractului, au fost demarate procedurile de retrocedare în baza Legii 10/2001 de către Colegiul Reformat Debreţin şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, inculpatul Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor cumpărători inclusiv faptul că proprietarul imobilului, SC ARDELEANA SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării. În acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alături de Tamaş Dorel Cristian şi, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele SC ARDELEANA SA în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei ce intenţiona să cumpere hotelul convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale”, se arată în document.
Potrivit DNA, după încasarea avansului de 2 milioane de euro, „pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, inculpatul Tamaş Dorel Cristian şi-a însuşit suma de 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1.488.406 euro”.
DNA a mai reţinut că, independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, împreună cu inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu, Gherman Anca (notar public) şi Pop Crinela-Cătălina, persoane apropiate inculpatului Tamaş Dorel-Cristian, „au pus în practică un mecanism financiar prin care au indus în eroare reprezentanţii Băncii Comerciale Române – Sucursala Alba pentru ca Tamaş Dorel Cristian să obţină beneficii materiale în mod injust”.
„În concret, societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare – cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş Dorel Cristian şi pentru care obţineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. Întrucât respectivele imobile erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri. În acest scop, Tamaş Dorel Cristian le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina două antecontracte de vânzare cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de inculpata Gherman Anca şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial”, se mai arată în document.
Rechizitoriul mai prevede că după ce creditele în valoare totală de 1.080.000 lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate şi banii erau încasaţi de inculpatul Tamaş Dorel-Cristian, inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina nu mai finalizau vânzările, iar firmele pe care le reprezentau intrau în insolvenţă sau în faliment.