MARIA GAETANA AGNESI, 296 de ani de la naştere. Cine a fost MARIA GAETANA AGNESI

MARIA GAETANA AGNESI, omagiată de Google. Povestea călugăriţei care a studiat matematica şi a luptat pentru emanciparea femeilor
Filip Stan
16 mai 2014, 03:59
MARIA GAETANA AGNESI, 296 de ani de la naştere. Cine a fost MARIA GAETANA AGNESI

Pe 16 mai se împlinesc 296 de la naşterea MARIEI GAETANA AGNESI, eveniment omagiat de Google printr-un doodle special.

MARIA GAETANA AGNESI s-a născut la 16 mai 1718, la Milano, fiind cel mai mare dintre cei 23 de copii ai profesorului de matematică Pietro Agnesi. A îmbrăţişat pasiunea pentru matematică a tatălui său, fiind creditată ca autoarea primei cărţi în care sunt tratate calculele diferenţial şi integral. În plus, este considerată prima femeie din lumea vestică ce a reuşit să-şi facă un nume în acest domeniu, potrivit britannica.com

MARIA GAETANA AGNESI s-a dovedit a fi un copil-minune de la o vârstă foarte fragedă. Astfel, până la vârsta de cinci ani, putea vorbi în franceză, iar când a atins vârsta de 11 ani, ştia şi greaca, ebraica, spaniola, germana şi latina.

A încercat să se înscrie în cadrul Academiei Franceze, însă, fiind femeie, nu a fost acceptată. În schimb, a fost primită în cadrul Academiei Italiene, unde regulile nu erau atât de stricte. De altfel, MARIA GAETANA AGNESI a luptat de-a lungul vieţii pentru emanciparea femeii şi accesul ei la educaţie.

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI. O poză a Mariei Gaetana Agnesi se află în mijlocul doodle-ului de vineri, iar literele logo-ului Google sunt preschimbate în simboluri matematice. Curba cunoscută sub numele de „Bucla lui Agnesi”, pentru care ea a devenit faimoasă, este desenată şi ea în logo-ul dedicat Mariei. Faptul că este desenată într-un mod interactiv, face doodle-ul şi mai interesant.

MARIA GAETANA AGNESI, călugăriţa care, cu curbele „”vrăjitoarei”, a revoluţionat matematica

MARIA GAETANA AGNESI s-a născut într-o familie bogată, în Milano. A fost matematiciană, lingvistă şi filosoafă şi ei i se atribuie scrierea primei cărţi în care sunt tratate atât calculul integral, cât şi cel diferenţial. Un copil minune, care ştia să vorbească limba franceză încă de la cinci ani, Agnesi a luptat pentru emanciparea femeii şi şi-a dedicat viaţa operelor caritabile.

MARIA GAETANA AGNESI este pasionată de matematică, pe care o cercetează asiduu, în special după ce se călugăreşte. Ea studiază curba de ecuaţie carteziană, care, ulterior, se va numi „Bucla lui Agnesi”. Lucrarea care o face faimoasă, despre cele două tipuri de calcul, este tradusă în engleză şi în franceză.

Din pricina faptului că a fost femeie, MARIA GAETANA AGNESInu s-a putut înscrie în cadrul Academiei Franceze. A pătruns, însă, în cadrul Academiei Italiene, care s-a dovedit mai liberală. Spre sfârşitul vieţii ea se concentrează asupra actelor de caritate. Viaţa i-a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) şi de Bianca Milesi-Mojon (1836). Numeroase personalităţi, printre care şi Papa Benedict al XIV-lea, i-au recunoscut şi apreciat munca. Ea a murit în anul 1799, pe data de nouă ianuarie, la vârsta de 80 de ani, şi este îngropată în Milano.

MARIA GAETANA AGNESI (n. 16 mai 1718, Milano – d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o femeie-matematician, lingvist și filozof italiană. I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral.

MARIA GAETANA AGNESI  a luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei laeducație.

În tinerețe, MARIA GAETANA AGNESI își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparențacorpurilor, studiul geometric al curbelor.

MARIA GAETANA AGNESI se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză.

MARIA GAETANA AGNESI studiază curba de ecuație carteziană:

xy^2 = a^2 (a-x). !

care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală.

Spre sfârșitul vieții, MARIA GAETANA AGNESI se dedică operelor de caritate.

Viața MARIA GAETANA AGNESI a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) și de Bianca Milesi-Mojon (1836).

MARIA GAETANA AGNESI a murit în luna mai 1799, probabil din cauza hidrotoraxului (acumulare de lichid în cavitatea pleurală). Aportul ei la dezvoltarea matematicii a fost considerabil, şi asta nu doar din cauza faptului că Leibniz murise în 1716 şi Newton în 1727, neavând practic contemporani de renume cu care să colaboreze, dar şi pentru limbajul savant în care şi-a scris operele. „Nu cunosc nici o lucrare de acest gen, care este mai clară, mai metodică sau mai cuprinzătoare decât „Instituzioni analitiche” a dumneavoastră. Nu există o asemenea operă în nici o oricare altă limbă care să poate ghida mai sigur, să-i conducă mai repede pe cei care doresc să avanseze în ştiinţa matematicii. Admir mai ales arta care vă aduce concluziile în conformitate cu metodele împrăştiate printre lucrările de geometrie şi obţinute prin metode atât de variate”, se arată într-un extras dintr-o scrisoare a Papei Benedict al XIV-lea către MARIA GAETANA AGNESI .

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Alimentul care te ferește de demență. Nu e scump și are numeroase beneficii
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Top recompense pentru aurul olimpic: Hong Kong pe primul loc, urmat de Israel și Serbia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!