Şeful Executivului a precizat că, în discuţiile cu oficialul NATO, a asumat faptul că România va creşte gradual alocarea bugetară în domeniul Apărării, astfel încât în 2017 să ajungă la 2% din PIB, aşa cum este cerinţa pentru toate statele membre ale Alianţei Nord Atlantice.
‘Am discutat cu secretarul general al NATO inclusiv despre alocarea bugetară. Am susţinut şi am fost în primul rând felicitaţi pentru alocările suplimentare în domeniul Apărării. De asemenea, am precizat cât de important a fost şi este pentru economia românească, pentru locuri de muncă, pentru dezvoltarea sistemului militar şi de apărare al României faptul că am obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru ştergerea datoriilor istorice din industria de Apărare. Fără această ştergere a datoriilor istorice, practic, toate fabricile de tehnică militară din România erau condamnate la faliment. Şi, în plus, am asumat – şi sunt convins că voi avea sprijinul politic din partea tuturor forţelor politice reprezentate în Parlament – faptul că această creştere a alocărilor pentru Ministerul Apărării pe care am realizat-o în 2013 şi în 2014…. Vă reamintesc că am preluat de 1,1% din PIB, o catastrofă pentru Armata Română şi pentru capabilităţile militare româneşti. Am ajuns azi la 1,5% din PIB şi, pe baza unei creşteri graduale asumate de către Parlament de 0,2% din PIB, în 2017 vom putea să avem acel 2% care este solicitat la nivelul tuturor membrilor NATO’, a declarat premierul.
Victor Ponta a precizat că, în plus, această alocare va permite ca România să-şi îndeplinească toate obligaţiile care decurg din calitatea sa de membru al NATO şi, evident, graniţă estică a Alianţei Nord Atlantice.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit, vineri, cu onoruri militare la Ministerul Apărării Naţionale, în prezenţa premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a ministrului Apărării, Mircea Duşa. Secretarul general al NATO va fi primit vineri şi de preşedintele Traian Băsescu.