Pricopie: Decalajul de performanţă al copiilor, cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ

Cea mai mare problemă din sistemul educaţional românesc este decalajul de performanţă al copiilor, care se va atenua atunci când se va introduce obligativitatea unui sistem formal de educaţie pentru copiii cu vârste mai mici de cinci ani, a declarat vineri, la Tulcea, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, în timpul unei întâlniri cu profesorii şi autorităţile din judeţ. El a precizat că această problemă nu poate fi rezolvată în prezent din cauza lipsei infrastructurii.
Iulian Tudor
16 mai 2014, 10:55
Pricopie: Decalajul de performanţă al copiilor, cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ

„Cea mai mare problemă din sector este decalajul de performanţă al copiilor, decalajul de opţiune pentru copiii din mediul rural şi cei din mediul urban, pentru cei care provin din familii mai educate şi înstărite şi cei care provin din familii mai puţin educate şi mai puţin înstărite”, a afirmat ministrul Remus Pricopie.

Conform acestuia, existenţa problemei a fost confirmată de un studiu care a arătat că în România pot fi diferenţe de până la un an şi jumătate între copiii de clasa a IV-a, ministrul Sănătăţii mărturisindu-le, în context, celor prezenţi, o experienţă personală, datând din perioada în care, după ce a fost „fruntaş” la şcoala din satul natal, era să ajungă ‘codaş’ la liceul din oraş.

„Am concurat timp de un an cu colegi care ştiau mai bine matematică, geografie şi nu numai pentru a-mi recâştiga poziţia. Alţi copii din mediul rural nici măcar nu pot ajunge să concureze, iar aceste lucruri se pot rezolva prin introducerea obligativităţii intrării într-un sistem formal de educaţie de la vârsta de 5 ani. Apoi, vom micşora această vârstă treptat, până la 3 ani, pentru că acest decalaj se face simţit încă din primii ani de şcoală. Un copil de trei ani nu realizează că tatăl său este analfabet spre deosebire de tatăl colegului său care este profesor universitar”, a afirmat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

El a precizat că această problemă nu poate fi rezolvată în momentul de faţă din cauza lipsei infrastructurii.

Citeşte şi Pricopie: Abandonul şcolar se situează între 16,5% şi 18%

„Din acest motiv, premierul şi vicepremierul au decis transferarea a 240 de milioane de euro de la Programul de Transporturi şi Mediu pentru finalizarea a 1.400 de obiective începute şi neterminate”, a precizat ministrul Remus Pricopie.

În plus, pentru a facilita accesul tuturor copiilor la sistemul de învăţământ, Guvernul a decis aplicarea unor politici integrate în sistemul educaţional, astfel încât să poată fi realizată o analiză eficientă a modului în care statul acordă diferite forme de sprijin financiar familiilor defavorizate.

În timpul discuţiilor cu profesorii tulceni, ministrul Educaţiei a subliniat importanţa monitorizării transversale a elevilor din toate unităţile de învăţământ din România din ciclul primar şi gimnazial, susţinând necesitatea testelor introduse în ultimii ani.

„Avem nevoie de aceste evaluări care nu sunt examene. În alte ţări, testele se fac aproape o dată la două săptămâni, dar copiii nici măcar nu ştiu că sunt teste, iar examenele nu sunt evenimente publice. Nu cred că în acest moment trebuie să aplicăm modificări substanţiale ale examenelor. Nu pentru că ar fi perfecte, ci pentru că trebuie să vedem mai întâi ce nu funcţionează”, a precizat ministrul Remus Pricopie.

Acesta a amintit că, în luna decembrie a anului 2012, a convenit cu premierul Victor Ponta ca „în sistemul educaţional să fie linişte, predictibilitate şi stabilitate” şi a menţionat că bugetul de 22 de miliarde de lei alocat sistemului educaţional reprezintă 13% din cheltuielile totale ale Guvernului.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Anunţ important pentru toţi elevii

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte, vești de ultimă oră. Nu vor mai avea voie să dea fructe și legume
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Borrell cere statelor UE să respecte mandatele de arestare ale CPI pentru Netanyahu și alții
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy