Pricopie: România va putea accesa peste 800 de milioane de euro pentru infrastructura din învăţământ

Sistemul educaţional din România va putea accesa în perioada 2014-2020, pe o axă distinctă din programele operaţionale, peste 800 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii, a declarat vineri, la Tulcea, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Iulian Tudor
16 mai 2014, 12:25
Pricopie: România va putea accesa peste 800 de milioane de euro pentru infrastructura din învăţământ

„Sunt multe lucruri care trebuie corectate în orizontul financiar 2014-2020, lucruri pe care nu le putem face singuri, iar Guvernul Ponta a solicitat o mai bună planificare a fondurilor structurale pentru sectorul educaţiei şi o axă distinctă pentru sistemul educaţional, care va conţine o sumă de 600 de milioane de euro, pe lângă cele 240 de milioane de euro şi alte milioane de euro cheltuite anterior. Vorbim, astfel, de aproximativ un miliard de euro cheltuiţi în mai puţin de opt ani şi niciodată sistemul de educaţie din România nu a avut o asemenea sumă”, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Totodată, el a afirmat că, pentru zona Deltei, modalităţile clasice de a integra elevii în sistemul educaţional vor fi combinate cu cele moderne de învăţământ la distanţă.

„Pe fonduri structurale, în perioada 2014-2020, avem posibilitatea de a personaliza educaţia în raport cu specificul fiecărei regiuni, un obiectiv important fiind scăderea ratei părăsirii timpurie a şcolii”, a precizat Remus Pricopie.

El a anunţat că, în luna iunie, Ministerul Educaţiei Naţionale va primi 600 de microbuze noi, procedurile pentru cea de-a doua licitaţie în vederea achiziţionării altor aproape 700 de mijloace de transport pentru elevi fiind demarate deja.

Cu acelaşi prilej, Pricopie a precizat că anul viitor toate şcolile din România, respectiv aproape 6.000 de unităţi cu personalitate juridică, vor avea bandă largă pentru internet, 2.500 dintre acestea urmând să beneficieze de această facilitate până la începutul semestrului următor al anului curent.

Citeşte şi Pricopie: Decalajul de performanţă al copiilor, cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ

De asemenea, ministrul s-a arătat nemulţumit din cauza calităţii manualelor şcolare, dar a precizat că înnoirea acestora va continua, conform legilor în vigoare.

„Unele manuale nu au mai fost modificate din anii 1990. Am început cu manualele pentru ciclul primar şi continuăm conform legii”, a precizat ministrul Pricopie.

La rândul său, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, a făcut un apel la părinţi pentru a supraveghea cu atenţie ce se întâmplă în unităţile de învăţământ şi a subliniat importanţa întâlnirilor de tipul celor de la Tulcea pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional din România.

„Nu vorbim ştiinţifico-fantastic. Sunt deja proiecte care se realizează în momentul de faţă, iar unul dintre acestea, care vizează realizarea unei platforme video pentru bacalaureat, se va încheia într-un an şi jumătate. Căutăm, acum, cei mai buni profesori pentru a-i include în acest proiect”, a precizat fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Anunţ important pentru toţi elevii

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte, vești de ultimă oră. Nu vor mai avea voie să dea fructe și legume
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy