Victor Ponta: Guvernul a înţeles cerinţele Agriculturii

Guvernul a înţeles, după 2012, că Agricultura, ca domeniu fundamental alături de Energie, are nevoie de sprijin pe mai multe paliere, respectiv sprijin în situaţiile dificile, gen secetă, acordarea subvenţiilor la timp şi reglementarea relaţiilor internaţionale în vedere desfacerii producţiei agricole, şi în 2013 România a exportat mai multe produse alimentare decât a produs, a declarat premierul Victor Ponta, duminică, la emisiunea 'Viaţa satului' de la TVR.
Filip Stan
18 mai 2014, 10:14
Victor Ponta: Guvernul a înţeles cerinţele Agriculturii

‘În primul rând, un ministru al Agriculturii, ori cât de bun este, şi eu sunt mulţumit de ministrul Agriculturii, fără un sprijin al premierului, al Ministerului de Finanţe, al Ministerului Fondurilor Europene, foarte greu reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit proiectele. Eu am înţeles un lucru, chiar dacă nu sunt de specialitate, e adevărat – însă, am acasă un fost ministru al Agriculturii, domnul Sârbu, iar soţia mea este membră în Comisia de agricultură, şi cel puţin cu agricultura tradiţională, cu produsele tradiţionale are grijă în fiecare zi să mă bată la cap – am înţeles că România a trecut în ultimii ani prin ceea ce eu aş spune o ruşine naţională. Să fim o ţară atât de bogată şi să importăm mai multă mâncare decât…’, a declarat Victor Ponta, întrebat la emisiunea ‘Viaţa Satului’, de la TVR, ce vrem să construim cu agricultura în condiţiile unei mari aşteptări din partea populaţiei în acest sens.

Premierul a adăugat că România are şi avea tot ce-i trebuie pentru o producţie agricolă bună, ‘mai puţin mintea’. ‘Aveam mai puţin mintea, ştiţi cum spune românul, şi dorinţa. Şi faptul că în 2012 s-a spus: aşa ceva nu se poate…. Avem slavă Domnului, ne-a dat Dumnezeu şi pământ şi apă, ne-a dat şi oameni care ştiu să lucreze şi să nu folosim aceste daruri de la Dumnezeu e o uriaşă greşeală. Am spus, Agricultura, ca şi Energia, sunt două domenii fundamentale fără de care oamenii nu pot să trăiască. Ne trebuie mâncare, ne trebuie căldură sau curent electric. Şi am pornit un program pe care acum îl avem în desfăşurare, niciun program nu dă roade într-un singur an (…) trebuie avută o continuitate”, a explicat Ponta.

Primul-ministru a precizat că prioritară este rezolvarea problemelor provocate de secetă. „Primul lucru pe care l-am făcut când am preluat guvernarea a fost să alocăm 100 de milioane ca să-i ajutăm pe cei mai afectaţi de secetă. Are nevoie să primească subvenţiile la timp şi nu reuşea singur domnul ministru să-i convingă pe cei de la Finanţe. Şi am spus: hai să dăm banii când au nevoie oamenii, nu-i lăsăm din banii lor, pe care nu prea îi au, să facă lucrările după care le dăm noi mai târziu”, a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că, pentru a avea o agricultură dezvoltată, trebuia văzut de ce anume au nevoie producătorii pentru a produce la standardele cerute. „Am muncit foarte mult pe partea de relaţii internaţionale ca România să-şi deschidă nişte pieţe uriaşe cum este China. Noi nu o să putem în 100 de ani să producem, cât poate să consume China. Deci, acestea au fost nişte lucruri pe care eu le-am înţeles ca prim-ministru. Şi, de câte ori ministrul Agriculturii a venit şi a spus: au nevoie agricultorii de următoarele lucruri, m-am dus la Ministerul de Finanţe, am luat fonduri europene sau la Ministerul de Externe când era vorba de pieţe. Şi am reuşit anul trecut ca, prima dată după 20 de ani, să exportăm mai multe alimente decât importăm”, a mai declarat premierul.

Viitorul dezvoltării agriculturii ţine nu doar de piaţa internă ci de export

Viitorul dezvoltării agriculturii ţine de capacitatea Guvernului de a negocia relaţiile comerciale ale României în plan internaţional, astfel încât accentul în ceea ce priveşte producţia agricolă să fie pus pe exportul de produse, a mai declarat prim-ministrul Victor Ponta.

‘Pentru mine, la nivel de prim-ministru, este foarte important ca producţia, inclusiv în zona zootehnică, să se îndrepte nu doar spre România. În primul rând, să fim competitivi, să nu mai importăm din alte ţări tot ceea ce consumăm în oraşele mari şi în al doilea rând să aibă nişte pieţe. Or, din acest punct de vedere, v-am spus că anul trecut am reuşit să deblocăm pentru piaţa europeană exportul de carne de porc după şapte ani de zile în care, din diverse motive, nu se putea. Faptul că am deblocat piaţa chineză (…) inclusiv pentru partea de bovine – nu avem noi posibilitatea noi să exportăm cât şi-ar dori dânşii – asta înseamnă pentru orice fermier că nu investeşte pentru un an, ci investeşte pentru cinci, pentru 10 ani. Faptul că ştie că cu cât produce mai mult are unde să-şi vândă această producţie este foarte important. Şi asta nu mai ţine de Ministerul Agriculturii, ţine de capacitatea noastră de a ne negocia relaţiile comerciale pe plan internaţional. Or, aici va fi, de fapt, viitorul de dezvoltare, nu doar piaţa internă, ci exportul ‘, a declarat premierul.

Ponta a subliniat importanţa pieţei asiatice pentru desfacerea produselor agricole româneşti.

‘Şi în China, Asia. Adică acolo unde, cu o populaţie uriaşă şi cu o producţie agricolă mică, România va putea să exporte încă 100 de ani de acum încolo. Pe piaţa din Europa avem competitori puternici şi atunci sigur că e mai dificil’, a declarat premierul.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Premierul Marcel Ciolacu are grijă de „emoțiile” românilor când vine vorba de prețurile asigurărilor RCA
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!