MAE: Atenţionare de călătorie cu privire la inundaţiile din Bosnia şi Herţegovina

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei cu privire la inundaţiile care afectează principalele regiuni din această ţară.
Romania TV
18 mai 2014, 12:01
MAE: Atenţionare de călătorie cu privire la inundaţiile din Bosnia şi Herţegovina

Astfel, toate drumurile de acces (europene sau regionale) către localităţile Maglaj, Doboj, Bijelina, Zvornik, Brcko, Modrica, Bosanski, Samac, Tuzla, Vares, Sarajevo (Ilidza, Novi Grad) şi Olovo sunt blocate de inundaţii sau alunecări de teren şi multe dintre localităţile evacuate au rămas fără electricitate. Localităţile Vogosca şi Visoko au fost cel mai grav afectate, informează un comunicat al Ministerului transmis, duminică, AGERPRES.

De asemenea, drumurile naţionale M-17 şi M-18 sunt afectate pe anumite porţiuni, fiind impracticabile din cauza alunecărilor de teren.

Traficul feroviar este suspendat pe următoarele secţiuni: Tuzla, Banovici, Zvornik, Doboj şi Brcko; Brcko-Banovici, în Zivnice; Zenica-Maglaj, în Topcic Polje.

Punctul de frontieră Sremska Raca dintre Serbia şi Bosnia şi Herţegovina a fost închis vineri 16.05.2014, orele 19.00, din cauza creşterii alarmante a nivelului râului Sava.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herţegovina să evite zonele menţionate în următoarele 5-7 zile şi să urmărească atenţionările emise de către instituţiile de specialitate pe acest subiect înainte de a se deplasa pe teritoriul acestui stat.

Cele mai grave inundaţii din ultimul secol

Serbia şi Bosnia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, intemperiile provocând până acum moartea a cel puţin 30 de persoane şi evacuarea a zeci de mii de oameni.

Bilanţul intemperiilor este în realitate mult mai grav în Serbia, Belgradul refuzând să-l comunice înainte de încheierea operaţiunilor de salvare. Oficial, trei victime au fost înregistrate pe teritoriul Serbiei, potrivit AFP.

În Bosnia, numai în oraşul Doboj (nord) au murit cel puţin 20 de persoane, după cum a indicat primarul localităţii Obren Petrovic. Oraşele Samac şi Bijeljina au fost cele mai afectate. Aproximativ 10.000 de oameni au fost evacuaţi din aceste zone, conform mediei locale. În cadrul operaţiunilor au fost folosite bărci pneumatice şi elicoptere trimise în Bosnia de Slovenia şi Croaţia. La Samac, sute de persoane fac apeluri la echipele de salvare şi aşteaptă evacuarea.

Situaţia rămâne foarte critică de-a lungul râului Sava, care traversează partea de nord a Bosniei, apoi Serbia pe la est de Belgrad, unde se varsă în Dunăre.

Zeci de mii de locuinţe nu beneficiază de electricitate în Serbia, iar în Bosnia şi Herţegovina sunt în această situaţie peste 150.000.

Mii de voluntari s-au alăturat serviciilor pentru situaţii de urgenţă şi forţelor armate, în special pentru operaţiunile de întărire a digurilor.

Numeroase state europene, printre care Marea Britanie, Germania, Austria, Muntenegru, Slovenia, Croaţia şi Federaţia Rusă, au trimis transporturi cu medicamente, alimente, pompe de apă şi generatoare electrice.

Două avioane-cargo ruse, încărcate cu alimente, generatoare electrice şi bărci de salvare, au aterizat duminică în Serbia.

Autorităţile din Serbia şi Bosnia estimează că prejudiciul economic cauzat de aceste inundaţii va fi imens.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'