Cu ce îi sperie România pe turiştii străini

România este o ţară foarte bogată la capitolul obiective turistice, dar sunt şi factorii care încetinesc dramatic dezvoltarea acestei pieţe.  Reprezentanţii Asociaţei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România ne-au enumerat motivele.
Laurenţiu Matache
07 feb. 2012, 09:42
Cu ce îi sperie România pe turiştii străini

“Dacă vorbim despre turismul intern, un factor restrictiv major de dezvoltare a acestuia îl reprezintă faptul că turismul nu se bucură, ca în alte ţări, de un cadru legislativ favorabil, ceea ce face ca business-ul să fie, uneori mai puţin atractiv din punct de vedere antreprenorial”, a declarat, pentru RTV.NET, Ioana Dobrescu, secretar general al ANAT.

Este necesar ca TVA în turism să scadă pentru toate serviciile

Potrivit reprezentantului ANAT, reducerea TVA la 9 % pentru toate serviciile din turism este o solicitare veche a asociaţiei. Şi asta încă de acum doi ani , din timpul dezbaterilor şi consultărilor pe marginea proiectului de lege a turismului. „Mă refer la sintagma «toate serviciile» întrucât nu este vorba numai de cazare şi alimentaţie publică, dar şi de TVA pentru vânzările de turism intern ale agentiilor, care în prezent au TVA de 24 %. Dacă ne dorim să avem o creştere semnificativă a numărului de turişti, trebuie ca tarifele la serviciile turistice româneşti să scadă  şi  să le stimulăm prin reducerea TVA”, a mai spus Ioana Dobrescu.

Numărul turiştilor străini ar putea creşte

Numărul scăzut al turiştilor străini în comparaţie cu ţări precum Bulgaria, Grecia sau Croaţia ar putea avea soluţie în curând.

“Dacă vorbim de turiştii străini, în mod normal, faptul ca România are un plan de marketing pentru 2011-2013 –  ne-ar îndreptăţi să credem că vom începe să atragem turişti străini într-un trend mai consistent, având în vedere că a fost demarată  o campanie de promovare a turismului românesc pe cele 8 pieţe  externe considerate ţintă . Totuşi, avem şansa unui demers care, dacă va fi derulat cu seriozitate şi profesionalism, ne poate aduce beneficii şi creşteri. Ne dorim şi noi să vedem cum se vor măsura aceste creşteri ce sunt preconizate la nivelul ministerului de resort”, a precizat secretarul general al ANAT.

Infrastructura precară sperie turiştii

“Pe cine n-ar speria? Turismul este dependent de infrastructură în general, pe toate palierele.  Ştim cu toţii că avem un număr  infim de autostrăzi, lipsa de conexiuni la nivel de autostradă sau drum rapid cu statele membre ale Uniunii Europene sau statele vecine. Putem face turism la standarde europene, fără o infrastructură la standarde europene? Întrebarea este desigur retorică şi îşi aşteaptă răspunsul de 20 de ani”, au mai declarat reprezentanţii ANAT.

Turiştii străini sunt în căutare de autenticitate

“Este imperativă păstrarea arhitecturii tradiţionale în satele româneşti din Bucovina, Transilvania, Maramureş şi Delta Dunării pentru a nu pierde un atu în atragerea turiştilor străini în căutare de autenticitate precum şi colaborarea pentru dezvoltarea unor noi produse turistice”, a mai declarat Ioana Dobrescu.

Potrivit acesteia, campaniile de conştientizare sunt foarte importante, iar autorităţile publice pot accesa fonduri în acest sens.

ANAT colaborează cu Asociaţiile regionale de turism în vederea permanentizării unui calendar anual de evenimente care să poată fi inclus de către agenţii în pachetele de activităţi şi în cataloagele de promovare prezentate la târgurile internaţionale de profil.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Noua taxă pentru șoferi în România. Se plătește obligatoriu din 2024. O achiți timp de 5 ani
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Critici din Rusia asupra ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!