‘Dacă nu vom obţine înainte de alegerile prezidenţiale din 25 mai o schimbare în evoluţia situaţiei din ultimele luni, riscăm să suferim consecinţe negative pentru foarte mult timp’, a declarat oficialul european în cadrul unei conferinţe dedicate cooperării între UE şi Rusia în domeniul ştiinţei şi educaţiei, care se desfăşoară la Tomsk (Siberia Orientală).
Într-o vizită la Moscova desfăşurată la 7 mai, preşedintele actual al OSCE, elveţianul Didier Burkhalter, a propus o ‘foaie de parcurs’ pentru perioada până la 25 mai, data alegerilor prezidenţiale anticipate în Ucraina. Acest document prevede în special o consultare naţională în problema descentralizării, iniţierea unui dialog la nivel naţional şi organizarea unor mese rotunde în diferite regiuni ale Ucrainei.
Citeşte şi Băsescu: Dacă în Ucraina e război civil, România va fi profund afectată
Din luna martie, marile oraşe din estul şi sudul Ucrainei, între care Doneţk, Slaviansk, Kramatorsk, Harkov şi Lugansk, se confruntă cu o mobilizare fără precedent a susţinătorilor federalizării ţării, care contestă noile autorităţi proeuropene de la Kiev, venite la putere în februarie.
Armata ucraineană desfăşoară de la mijlocul lunii aprilie o operaţiune specială împotriva miliţiilor proruse, implicând elicoptere şi blindate. S-au înregistrat victime de ambele părţi, dar numărul lor exact nu este cunoscut.
Citeşte şi Se anunţă prăpăd. Mai multe icoane din Rusia şi Ucraina plâng cu lacrimi de sânge FOTO şi VIDEO
Oficialul UE şi-a exprimat speranţa că apropiatele alegeri prezidenţiale vor constitui ‘un pas-cheie pentru ca lucrurile să avanseze’ şi vor pune baza pentru transpunerea în practică a mai multor propuneri, inclusiv ruse, precum dialogul naţional, reforma constituţională, statutul limbii ruse, drepturile minorităţilor.
El a mai spus că referendumurile din sud-estul Ucrainei nu pot fi recunoscute de către comunitatea internaţională. ‘Aşa-numitele referendumuri locale, desfăşurate sub ameninţarea armei, nu pot fi recunoscute’, a reiterat Vygaudas Usackas, în contextul în care urma respectivelor consultări populare, regiunile Lugansk şi Doneţk şi-au proclamat suveranitatea şi au început să-şi creeze instituţii statale şi forţe armate proprii.