Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin-Avram Iacoban, a semnat un protocol de colaborare atât cu Ministerul Educaţiei, cât şi cu Federaţia Mondială de Şah (FIDE), potrivit Agerpres.
„Este o idee excelentă. Cred că e un lucru foarte bun, eu insist pe partea cu sporturile de echipă, dar sportul minţii este întotdeauna cel mai important şi sunt convins că o să avem copii mai deştepţi, mai sănătoşi la minte şi mai buni la şcoală dacă fac mai mult şah. (…) O să susţinem prin tot ceea ce ţine de Guvern această iniţiativă. Susţin toate iniţiativele care îndeamnă copiii să facă sport şi sunt supărat pe părinţii care îi scutesc pe copii de orele de sport. Cred că nu le fac un bine, cred că le fac un rău. Orice sport te ajută să fii un om mai bun„, a spus premierul Victor Ponta.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că, într-o primă fază, programul prin care şahul este introdus în programa şcolară ca materie opţională se va derula în 500 de şcoli, cu precădere din mediul rural.
„500 de şcoli vor fi dotate cu table de şah, manuale, tot ce este necesar pentru a practica şahul în şcolile din mediul rural. Este un act de normalitate să modernizăm programele şcolare, să introducem în şcoli ceea ce noi credem că poate fi o plăcere pentru copii. (…) Acum nu există un sistem de formare a cadrelor didactice pentru disciplina şah, dar trebuie să începem de undeva. Prin acest acord, jucătorii profesionişti de şah sau legitimaţi, precum şi cadre didactice vor putea să predea şah în şcoli„, a precizat ministrul Educaţiei.
Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin-Avram Iacoban, a adăugat că, pentru cele 500 de şcoli, Federaţia şi Ministerul Educaţiei au pregătit o „trusă” care va conţine o tabletă demonstrativă, două manuale pentru cei doi ani de studii şi zece seturi de şah pe şcoală.
„Din anul şcolar 2014-2015 şahul va figura ca materie opţională în toate şcolile din România. Ne-am îndreptat mai ales spre mediul rural fiindcă acele şcoli nu sunt foarte bine dotate financiar, aşa că ne-am gândit să ducem câte zece seturi de şah în fiecare şcoală din cele 500. Şahul este un sport care nu necesită o bază materială foarte sofisticată„, a spus el.
Citeşte şi: NOUA PROGRAMĂ ŞCOLARĂ pentru învăţământul primar. Vezi ce materii se introduc
Premierul Victor Ponta a fost cel care a făcut primele mutări pe tabla de şah în cadrul Campionatului Naţional şcolar de şah „Elisabeta Polihroniade”, avându-l drept adversar de joc pe preşedintele FIDE, Kirsan Ilyumzhinov. După câteva mutări, premierul i-a cerut acestuia o remiză, atât Victor Ponta, cât şi Kirsan Ilyumzhinov reuşind să îşi elimine reciproc câte un pion şi un cal dintre piese.
De asemenea, premierul Victor Ponta a primit o cupă de şah, ceea ce l-a determinat să afirme că deşi a învăţat să joace şah în şcoală, nu s-a pus problema să ajungă un jucător de performanţă, astfel că aceasta este prima cupă pe care o primeşte în „sportul minţii”.
„Este prima cupă pe care o primesc în viaţa mea la şah. Am primit multe cupe, dar la baschet şi la raliu. La şah nu am primit până acum„, a spus Victor Ponta, urându-le succes copiilor din şcolile din Bucureşti şi Ilfov înscrişi în competiţie.
Protocolul dintre MEN şi FRS vizează implementarea disciplinei opţionale „Educaţie prin şah” şi formarea şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea şahului în şcoală. Documentul precizează că MEN va asigura, prin inspectoratele şcolare şi prin casele corpului didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru disciplina opţională. La rândul ei, FRS va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice şi va oferi 500 de truse necesare desfăşurării activităţii în cadrul disciplinei opţionale „Educaţie prin şah”.
VEZI ŞI: Ministerul Educaţiei pregăteşte MODIFICĂRI pentru anul şcolar 2014-2015. Vezi ce se schimbă