Fondul Proprietatea se cumpără bine pentru că dă în judecată Guvernul Român-FT

Comportamentul neiertător faţă de guvern, existenţa marilor companii energetice româneşti în portofoliul Fondului Proprietatea (FP) şi, nu în ultimul rând, „figura legendară“ a lui Mark Mobius, eminenţa cenuşie din spatele managementului FP, sunt principalale explicaţii pe care Financial Times (FT) le găseşte pentru succesul fondului printre marii investitori ai lumii. Străinii au ajuns să deţină peste 53% din acţiunile FP.
Adrian N. Ionescu
07 feb. 2012, 10:35
Fondul Proprietatea se cumpără bine pentru că dă în judecată Guvernul Român-FT

În ianuarie, acţionarii străini şi-au consolidat poziţia majoritară în Fond, deţinând 53,48% din toate acţiunile FP, sau 54,93% din capitalul social subscris şi vărsat. Peste 9% dintre străinii acţionari la FP sunt persoane fizice nerezidente, iar restul străinilor sunt fonduri de investiţii, potrivit ultimei raportări a administratorului fondului, Franklin Templeton Investment Management.

 

Persoanele fizice române, în principal cei despăgubiţi cu acţiuni ale FP pentru proprităţile confiscate înainte de 1989, mai aveau doar 32,9% din totalul acţiunilor subscrise, respectiv 33,8% din acţiunile subscrise şi vărsate.

 

Tocmai diferenţa dintre acţiunile subscrise şi cele subscrise şi vărsate face obiectul unuia dintre litigiile pe care fondul, respectiv administratorul său,  le are cu Guvernul Român. Acesta nu a „vărsat“ contravaloarea sau activele corespunzătoare tuturor acţiunilor pe care le-a subscris la înfiinţarea FP.

 

Un alt litigiu este cel care are ca obiect donaţia pe care a făcut-o Romgaz Guvernului, ca acţionar majoritar. Litigiul vizează, de fapt, modul discreţionar în care guvernanţii români înteleg încă economia de piaţa şi piaţa de capital.

 

Prin urmare, Financial Times (FT), în articolul „Un fond naţional românesc ca niciunul altul”, invocă „faptul cel mai ciudat, probabil, că acest fond închis a devenit un fond activist implicat şi, în prezent, dă în judecată guvernul care l-a creat“ (Fondul este clasificat ca „închis“, pentru că nu emite şi nici nu răscumpără continuu titluri, aşa cum face un fond „deschis“, mutual, n.r.).

 

Financial Times începe să lămurească lucrurile, când constată că FP a atras o familie de fonduri americane de risc (hedge funds), cele ale grupului Elliott Associates, care, la rândul său, este şi el „activist şi care şi-a construit reputaţia dând în judecată guverne din ţări emergente din întreaga lume“. Despre Elliott Associates „nu se poate spune că aruncă cu banii fără sens“, cugetă Phil Davis, autorul articolului.

 

RTV.NET a mai scris despre fondurile Elliott Associates, care împreună sunt cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea. Manchester Securities Corporation, din familia Grupului Elliott, are peste 12% din acţiunile FP. Se mai adaugă şi cele aproape 2% ale fondului Beresford Energy Corporation, care face parte din aceeaşi familie.

 

Legenda din spatele FP

 

Mai departe, Financial Times explică atractivitatea Fondului Proprietatea (FP) „în primul rând“ prin „atracţia pentru Mark Mobius, de la Franklin Templeton, un investitor legendar pe pieţele emergente, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani călătorind de-a lungul globului şi descoperind oportunităţi de investiţii“.

 

Abia „apoi este accentul pe energie, cu cele mai multe dintre cele 75 de companii ale fondului fiind conectate într-un fel sau altul la sectorul energetic. Acest lucru este atrăgator pentru investitorii instituţionali, care caută noi moduri de a-şi mări alocarea pe materii prime, în speranţa că preţurile vor creşte pe termen lung“, explică Financial Times.

 

Mai ales că marile companii energetice Româneşti nu sunt accesibile, fiind nelistate la Bursă, deocamdată. Excepţiile se cunosc, Petrom, Transgaz şi Transelectrica.

 

„În orice caz, investiţia (în FP, n.r.) este o probă de curaj. Este un pariu pe economia României, pe bunăvoinţa elitei politice româneşti de a pune în aplicare reforme şi pe capacitatea Franklin Templeton de a conduce companiile de stat spre niveluri mai ridicate de guvernanţă corporativă“, scrie ziaristul britanic.

 

Demonstraţiile zilnice din Bucureşti sunt considerate de Phil Davis „un indiciu că schimbarea este reală şi măsurabilă“.

 

Iar schimbarea mediului de afaceri românesc Fondul Proprietatea (FP) şi administratorul său au avut o contribuţie semnificativă, potrivit Financial Times (FT).

 

Activistul Franklin în România

 

„Cu pachete minoritare importante la multe dintre companiile de stat ale României, fondul a putut să exercite presiuni asupra consiliilor de administraţie pentru a se axa pe creştere şi profitabilitate şi pentru a elimina risipa“, spune articolul.

 

Una dintre măsuri a implicat blocarea unui proiect de cercetare şi dezvoltare al Romgaz, cel mai mare producător de gaze al ţării, pentru reciclarea emisiilor de dioxid de carbon. „Proiectul ar fi costat un miliard de euro şi ar fi avut o valoare netă prezentă negativă, fiind în detrimentul celor trei companii implicate”, spune Adrian Cighi, un analist al Franklin Templeton, citat de FT. „Am votat împotrivă”.

 

La rândul său, Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), spune: „Am introdus ideea responsabilităţii personale. Acest lucru transmite mesajul că supraveghem companiile, consiliile şi, individual, directorii”. Încet-încet, corupţia, clientelismul şi ineficienţa sunt eliminate din afacerile de stat, conchide Financial Times.

 

Articolul menţionează speranţelor tuturor participanţilor la piaţa din România „că firmele româneşti vor deveni mai eficiente şi mai profitabile şi că multe vor fi listate în cele din urmă la bursă, aducând valoare pentru acţionari, inclusiv pentru Fondul Proprietatea“.

 

Mult aşteptatele listări ar urma să reducă „fără dubii“, discountul, diferenţa dintre preţul acţiunilor faţă de valoarea activului său net (VAN, averea sau valoarea netă de cheltuieli de funcţionare a portofoliului FP), acum de de circa 50%.

 

Aşa cum a scris şi RTV.NET, citând analiştii români, Financial Times explică „uriaşul discount“ faţă de valoarea portofoliului FP, prin îngrijorările investitorilor cu privire la expunerea fondului în faţa intervenţiilor politicului şi citează explicit donaţia de 100 de milioane de euro, făcută de Guvernul Român din banii Romgaz, sub presiunea FMI de a-şi reduce deficitul.

 

„Nu a fost o lovitură financiară serioasă pentru fond, dar a creat un precedent urât, care ar fi putut speria investitorii străini”, spune Mark Mobius, care crede că oprobriul abătut asupra guvernului în cazul „donaţiei” Romgaz va face ca această manevră să nu fie repetată pe viitor.

 

„Veteranul insistă că România se compară în mod favorabil cu alte ţări în curs de dezvoltare. „România se dezvoltă cam la fel cum au făcut-o şi alte ţări est-europene”, spune el. „Dar am încredere că va depăşi multe dintre aceste ţări în anii care urmează”, îşi încheie Financial Times, articolul, o pledoarie elegantă apărută nu mult după aniversarea listării FP la bursă.

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...