CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (II). Brazilia în stare de şoc şi Miracolul de la Berna

CM 2014. A 20-a ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal începe în mai puţin de o lună în Brazilia, cel mai mare eveniment planetar al anului, un festival cu o audienţă cumulată estimată la peste 27 de miliarde de telespectatori. Totul a început în urmă cu mai bine de opt decenii, în Uruguay, iar de atunci fotbalul şi-a derulat poveşti pasionante, pline de intrigi şi patimă, care au trecut de multe graniţele sportului, dar şi-au păstrat savoarea. În episodul al doilea vă prezentăm istoriile ediţiilor 1950 şi 1954.
Daniel Spătaru
20 mai 2014, 05:36
CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (II). Brazilia în stare de şoc şi Miracolul de la Berna

În 1950, după o pauză de 12 ani, Campionatul Mondial de Fotbal se relua cu ediţia a 4-a, unde Germania nu avea voie să participe, din cauză că angrenase întreaga lume într-un război cu consecinţe devastatoare. Şase naţiuni europene au trecut Oceanul spre a-şi măsura forţele cu Brazilia, o ţară care trăia şi respira pentru fotbal. Pe nimeni n-a surprins că gazdele au ajuns să joace finala, ba chiar ar fi avut un şoc dacă n-ar fi câştigat trofeul.

Totuşi, ceva n-a mers cum a trebuit pentru cariocas în acel 16 iulie 1950, în finala Brazilia – Uruguay, iar povestea va rămâne scrisă pentru totdeauna în istoria fotbalului. 210.000 de spectatori umpluseră stadionul Maracana şi începuseră deja să celebreze titlul mondial, mai ales că Friaça a deschis scorul în minutul 47. După 20 de minute a urmat însă egalarea, reuşita lui Schiaffino, iar Alcides Ghiggia a făcut 2-1 pentru Uruguay, în minutul 79, aruncând Maracana în cea mai sinistră linişte din istoria fotbalului. Însuşi preşedintele de atunci al FIFA, Jules Rimet, întemeietorul Cupei Mondiale, avea să povestească: „M-am trezit singur, cu cupa în braţe şi fără să ştiu ce să fac. Într-un târziu l-am descoperit pe căpitanul uruguayan, Obdulio Varela, şi i-am înmânat-o aproape pe ascuns. I-am strâns mâna fără să scot o vorbă„. În buzunar, Jules Rimet avea scris discursul în onoarea campioanei Brazilia.

Niciunul dintre brazilienii care au fost atunci în teren nu a mai fost chemat vreodată la naţională, iar Federaţia a decis schimbarea culorilor echipamentului de joc, considerându-le ghinioniste. Pe atunci, Brazilia avea tricouri albe cu guler albastru şi pantaloni albi. Noile culori au dăinuit până astăzi, binecunoscutele tricouri galbene cu guler alb şi pantalonii albaştri. După finala de pe Maracana a fost găsit şi un vinovat principal, care a plătit toată viaţa pentru această înfrângere. El a fost portarul Braziliei, Moacyr Barbosa, găsit vinovat de primirea golului al doilea. Ura faţă de el a mers atât de departe încât după 43 de ani, în 1993, în timpul preliminariilor CM 1994, când a mers la cantonamentul naţionalei Braziliei, pentru a-i încuraja pe jucători, nu a fost lăsat să intre. Cu lacrimi în ochi, bătrânul de 72 de ani avea să spună: „În Brazilia, pedeapsa maximă pentru crimă este de 30 de ani. Sunt 43 de ani de când eu plătesc pentru o crimă pe care nu am comis-o„.

Citeşte şi CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (I). Fotbalul de dinainte de Război: intrigă, fascism şi inocenţă

MIRACOLUL DE LA BERNA

Pentru al cincilea Campionat Mondial fotbalul s-a mutat în Elveţia, în 1954. Şi acest turneu a avut o mare favorită, Ungaria, care şi-a spulberat toţi adversari, dar la fel ca Brazilia, cu patru ani în urmă, a clacat în finală. De alfel, finala CM 1954, Ungaria – Germania, este cunoscută drept „Miracolul de la Berna”, maghiarii conducând cu 2-0, dar pierzând cu 2-3. Cele două reprezentative s-au mai întâlnit şi în faza grupelor, iar în acest context nu este de neglijat scorul de atunci, 8-3 pentru Ungaria!

La Berna, în finală, Helmuth Rahn a marcat golul victoriei nemţilor, în minutul 84, iar poporul german simţea că are din nou dreptul la existenţă, după ce cu patru ani în urmă naţionalei i se interzisese participarea la CM din Brazilia.

Meciul a fost subiectul unui film german cu același nume, iar golul anunţat cu o pasiune sud-americană de cel mai popular comentator din Germania, Herbert Zimmerman, un vibrant Tooooooooooooooorrrrrrr, a răsunat 25 de ani mai târziu şi pe coloana sonoră a filmului Căsnicia Mariei Braun, a lui Fassbinder.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Irinel Columbeanu, în lacrimi de Crăciun. Cadoul emoționat pe care l-a primit
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Gazprom va întrerupe exportul de gaz către Republica Moldova din cauza unei datorii
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă