ANAF: Fie dezinteresul autorităţilor, fie lipsa unui sistem corelat de informaţii şi date, au făcut ca multă vreme colectarea veniturilor provenite din amenzi şi taxe neplătite să se facă sporadic sau chiar să nu aibă loc, cu toate că există un cadru legal pentru procedura de recuperare, mai exact chiar Codul de Procedură Fiscală aprobat prin Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, scrie zf.ro.
Citeşte şi Veşti bune: Guvernul vrea să elimine sau să comaseze 92 de taxe
Aproape fiecare dintre noi cunoaştem personal sau am auzit despre persoane care au primit amenzi de circulaţie în urmă cu mulţi ani şi care se laudă că nu au păţit nimic.
Lucrurile nu mai stau chiar aşa, de la un timp încoace. Autorităţile publice locale au realizat că au la îndemâna mijloacele prin care pot recupera sumele din amenzi (de circulaţie sau mijloacele de transport în comun) sau taxele locale restante. Iar în ultima vreme au început să se audă de cazuri tot mai dese de la popriri pe conturi bancare, salarii, până la sechestrul pe maşină sau pe imobile.
Citeşte şi COD RUTIER: Ce se întâmplă cu şoferii care încalca regulile cu o maşină înmatriculată în alt stat UE
Din momentul în care agentul constatator (organele de poliţie, în general) a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice şi în care esti obligat să plătesti o amendă, ai la dispoziţie 48 de ore pentru a plăti jumătate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face în integralitatea sa.
Mai multe detalii despre amenzile neplătite aici.