Scopul protocolului constă în promovarea şi susţinerea bilaterală a culturii arabe şi a celei româneşti, derularea de programe de informare, educare şi conştientizare a popoarelor şi comunităţilor despre istoria, tradiţia şi cultura română şi arabă şi, în special, istoria comună a acestora, precum şi o mai bună cunoaştere a valorilor morale, sociale, ştiinţifice, turistice, economice şi politice specifice fiecărei naţiuni.
„Astăzi am semnat un protocol cultural, de învăţământ, ştiinţific şi mass-media cu Universitatea Spiru Haret, scopul acestui protocol fiind continuarea promovării culturii celor două părţi, română şi arabă, şi colaborarea în domeniul învăţământului ştiinţific-cultural, în mod special„, a declarat preşedintele CCERPA.
El a precizat că primul proiect care va demara în urma semnării acestui protocol va fi „înfiinţarea unei biblioteci româno-arabe la Bucureşti’, eveniment care ‘va avea loc în cursul acestui an”.
„Noi avem mai multe obiective, unele dintre acestea urmând a fi realizate în colaborare cu Universitatea Spiru Haret, iar altele cu alte centre culturale, Academia Română sau alte instituţii de învăţământ cu care noi deja colaborăm. Primul proiect, cel mai important, va fi înfiinţarea unei biblioteci româno-arabe la Bucureşti, care va avea loc în cursul acestui an„, a spus Dirar Kutaini.
Rectorul Universităţii Spiru Haret, conf. univ. dr. Aurelian A. Bondrea, a spus că universitatea a oferit CCERPA un sediu în care să-şi desfăşoare activitatea şi un sediu pentru viitoarea bibliotecă româno-arabă.
„Universitatea Spiru Haret, în acest proiect, prin relaţiile bune pe care le are la nivelul tuturor ambasadelor din România şi, deci, şi al ambasadelor din ţările arabe, a oferit Centrului Cultural European Româno-Panarab sediul pentru a-şi desfăşura activitatea şi sediul pentru biblioteca pe care vor să o înfiinţeze„, a declarat Aurelian Bondrea, precizând că se aşteaptă ca viitoarea bibliotecă să ajungă să găzduiască în jur de 25.000 de cărţi reprezentative atât din cultura arabă, cât şi din cultura românească.
Preşedintele CCERPA a afirmat că unul dintre scopurile centrului în România este acela de a înfiinţa un Institut Cultural Arab, care să fie egal cu Institutul Arab de la Paris. „Noi ne dorim ca un astfel de centru să existe şi în est, la Bucureşti„, a precizat Dirar Kutaini.
La semnarea protocolului dintre CCERPA şi Universitatea Spiru Haret au fost prezenţi reprezentanţi ai ambasadelor ţărilor arabe la Bucureşti, printre care Iordania, Egipt, Palestina, Sudan, Irak, Algeria, Arabia Saudită, precum şi deputatul de Giurgiu, Florian Nicolae, şi reprezentanţi ai instituţiei de învăţământ superior.