Problema este o ciupercă, intitulată „rugina cafelei” ce a provocat daune de peste un miliard de dolari de-a lungul Americii Latine. Ciuperca este mai ales letală pentru cafeaua Arabica, bobul de cafea folosit pentru cafelele cele mai scumpe, scrie descopera.ro.
„Suntem îngrijoraţi, deoarece ştim că rugina cafelei a provocat deja deforestări masive„, a spus Raj Shah, şeful U.S. Agency for International Development (USAID).
Şeful USAID a anunţat luni un parteneriat în valoare de cinci milioane de dolari pe care agenţia îl lansează alături de Centrul de Cercetări asupra Cafelei din cadrul Universităţii Texas A&M, scopul proiectului fiind eliminarea acestei ciuperci.
Citeşte şi Cum să-ţi faci cafeaua cu adevărat sănătoasă
Autorităţile americane nu lansează acest efort doar pentru a reduce riscul scumpirii cafelei, ci şi pentru că se teme de consecinţele economice ale acestei boli devastatoare.
Specialiştii SUA estimează că producţia de cafea ar putea scădea cu 15%-40% în următorii ani din cauza ciupercii, ceea ce ar însemna că 500.000 de oameni şi-ar pierde slujbele. Deşi unele ţări au reuşit să ţină ciuperca sub control, anumite ţări mai sărace din America Latină specializate în producţia de cafea continuă să fie afectate în mod semnificativ de această boală. Guatemala, El Salvador, Honduras, Panama şi Costa Rica sunt ţările cele mai afectate de „rugina cafelei”.
„Rugina cafelei” este o ciupercă extrem de contagioasă datorită sporilor ce călătoresc prin aer. Ciuperca afectează mai multe varietăţi, însă boabele Arabica sunt cele mai susceptibile. Vremea ploioasă accentuează această problemă.
Ric Rhinehart, de la Specialty Coffee Association of America, afirmă că în cel mai rău caz, „consumatorii vor plăti preţuri extraordinar de mari pentru acele cafele, dacă vor mai fi disponibile„.
Citeşte şi Cafea sau ceai? Află ce este mai bine să bei în fiecare dimineaţă