Poliţia rusă şi membri ai unor grupuri paramilitare au reţinut mai mulţi jurnalişti sâmbătă şi duminică, dintre care unul, jurnalist local, a mărturisit că i-au fost furate unele lucruri şi că a fost bătut. ”La început m-au pus să stau cu faţa la perete timp de patru ore”, a povestit Osman Paşaev pe pagina sa de Facebook, adăugând că i s-a furat o parte din materialul său profesional şi că a fost lovit la picioare. Jurnalistul suspectează grupurile paramilitare ”de autoapărare” proruse care s-au constituit în Crimeea la sfârşitul lunii februarie, înainte de alipirea peninsulei la Rusia.
Un alt jurnalist, Artur Moriakov, a fost reţinut timp de patru ore când filma adunarea de tătari din Crimeea cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportarea lor de către Stalin, a declarat pentru AFP unul din colegii săi. Deşi manifestaţia lor era interzisă, mii de tătari din Crimeea s-au reunit duminică, înconjuraţi de importante forţe de securitate. Moriakov ”era pe cale de a filma maşini ale poliţiei, poliţişti antitero, şi a fost reţinut mai multe ore. A fost percheziţionat şi interogat de poliţie şi de Serviciul Federal de Securitate (FSB)’, a precizat sursa citată.
Un jurnalist polonez de la cotidianul Gazeta Wyborcza a fost şi el reţinut timp de şase ore de către FSB, care l-a acuzat că scrie ”texte antiruseşti”. FSB l-a arestat, de data aceasta pentru terorism, pe regizorul şi opozant Oleg Senţov, potrivit Ministerului ucrainean de Externe, care a făcut apel la eliberarea sa imediată.
În estul Ucrainei, doi jurnalişti de la site-ul rus Life News au fost arestaţi de soldaţi ucraineni în apropiere de oraşul Kramatorsk, ceea ce a provocat mânia Moscovei. Potrivit site-ului rus, Oleg Sidiakin şi Marat Saicenko sunt reţinuţi de către membri ai gărzii naţionale ucrainene, care îi supun la violenţe.
Într-un comunicat difuzat duminică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut eliberarea lor imediată. El a făcut apel luni la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să acţioneze pentru eliberarea lor.