Parcările de bloc şi ghenele de gunoi, amenajate la cel puţin 10 metri de ferestrele imobilului

Un ordin emis de Ministerul Sănătăţii în mandatul lui Eugen Nicolăescu arată că parcările de bloc trebuie amenajate la distanţe de minimum 10 metri de ferestrele imobilului.
Filip Stan
19 mai 2014, 19:43
Parcările de bloc şi ghenele de gunoi, amenajate la cel puţin 10 metri de ferestrele imobilului

Spaţiile amenajate pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă trebuie să fie situate la distanţe de minimum 10 metri de ferestrele camerelor de locuit, prevede un ordin emis de Ministerul Sănătăţii în mandatul lui Eugen Nicolăescu. Totodată, în aceste spaţii este interzisă gararea autovehiculelor de mare tonaj cum ar fi autovehicule peste 3,5 tone, autobuze, remorci etc, precum şi realizarea activităţilor de reparaţii şi întreţinere auto.

Actul normativ mai prevede că la stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit vor fi precizate şi amplasamentele unor dotări tehnico-edilitare între care „platforme destinate pentru depozitarea recipientelor de colectare selectivă a deşeurilor menajere”. Aceste platforme vor fi amenajate la distanţă de minimum 10 metri de ferestrele locuinţelor, vor fi împrejmuite, betonate, cu asigurarea unei pante de scurgere şi prevăzute cu sistem de spălare şi sifon de scurgere racordat la canalizare, dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului şi a ritmului de evacuare a acestuia, întreţinute în permanentă stare de curăţenie. Platformele pot fi cuplate cu instalaţii pentru bătut covoare.

Totodată, ghenele tehnice şi toboganul de deşeuri solide se izolează acustic şi se prevăd cu posibilităţi de acces pentru curăţare şi decontaminare periodică. În ceea ce priveşte pereţii şi puţul ascensorului, aceştia trebuie izolaţi împotriva zgomotelor şi vibraţiilor.

Citeşte şi Metoda INGENIOASĂ de a pedepsi şoferii care parchează NEREGULAMENTAR

Tot la stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit va fi precizat şi un amplasament destinat spaţiilor de joacă pentru copii -amenajate şi echipate cu mobilier urban specific, realizat conform normativelor în vigoare astfel încât să fie evitată accidentarea utilizatorilor.

De asemenea, la parterul clădirilor de locuit se pot amplasa sau amenaja unităţi comerciale, unităţi de prestări servicii, cabinete medicale umane fără paturi şi cabinete veterinare pentru animale de companie, cu condiţia ca acestea, „prin funcţionarea lor, să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătatea locatarilor”.

Aceste prevederi sunt menţionate în anexa Ordinului pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Ordinul a fost aprobat de fostul minsitru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la 4 februarie, cu puţin înainte de încheirea celui de-al doilea mandat al său.

Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite, prevede ordinul emis de Ministerul Sănătăţii (MS).

Direcţia de specialitate din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, ministerele cu reţea sanitară proprie, administraţia publică locală şi alte autorităţi implicate duc la îndeplinire dispoziţiile actului normativ.

VEZI şi FOTOGRAFIA ZILEI: Cum i-a descurajat un timişorean pe cei care vor să îi ocupe locul de parcare

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni