Premierul Victor Ponta a anunţat această măsură încă de vineri, când a precizat că impactul bugetar va fi minim, în schimb se va reduce birocraţia şi se vor crea facilităţi pentru contribuabili, relatează Agerpres.
‘Când doamna ministru Ioana Petrescu a anunţat că poate veni în Guvern cu actele normative necesare pentru reducerea a aproximativ 70 taxe de fiscale şi parafiscale, toată lumea ne-a ironizat, a râs. Doamna ministru îmi confirmă că săptămâna viitoare poate să vină cu un set de 92 de taxe ce pot fi eliminate, imediat, de la 1 iulie, fără a avea un impact bugetar important, dar care vor reduce drastic birocraţia şi chinul la care fiecare contribuabil este supus’, a spus Ponta.
CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Prin eliminarea a 70 de taxe, bugetul va pierde doar 2.000.000 lei
Înainte de şedinţa de Guvern, Ponta a declarat că eliminarea celor 92 de taxe care va fi operată în baza mai multor acte normative nu va avea impact bugetar major, dar în schimb va contribui la debirocratizare.
‘Avem în baza veştilor bune primite pe zona economică – creşterea economică, creşterea ratingului pentru România şi a investiţiilor străine – astăzi, doamna ministru Petrescu sper că s-a ţinut de cuvânt şi aveţi ordonanţe, hotărâri de guvern şi ordine de miniştri, prin care 92 de taxe sunt eliminate. Nu e vorba de impact bugetar semnificativ, e vorba, de fapt, de birocraţie şi de modul în care ceream contribuabililor şi tuturor cetăţenilor sau firme să piardă foarte mult timp pentru a plăti nişte taxe extrem de mici, dar care îngreunau foarte mult activitatea de zi cu zi. 92 (de taxe – n.r). Sunt mulţumit, dar se mai poate, doamna ministru. Sunt convins că mai putem să defrişăm acest sistem fiscal îngrozitor construit în atâţia ani şi pe care nimeni nu a reuşit încă, până acum, să-l afecteze în mod serios’, a afirmat premierul în şedinţa de guvern.
Ponta şi-a exprimat convingerea că ‘până şi adversarii politici’ vor ‘lăuda’ Executivul că a eliminat 92 de taxe.
‘Eu nu am aflat niciodată care au fost cele 30 de care vorbesc ei că le-am introdus, că nu există. Dar, cele 92 vă rog să le publicaţi, că acestea chiar există şi e important‘, a mai spus premierul.
Executivul mai are pe ordinea de zi şi un proiect de hotărâre privind acordarea de către România a unor ajutoare umanitare externe de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Serbia şi pentru Bosnia şi Herţegovina, precum şi a asistenţei internaţionale.
Pe agenda şedinţei se mai află un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură, începând cu anul 2007, şi pentru modificarea legii privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.
Tot marţi, Executivul ia în dezbatere un proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare.