Stelian Fuia, propus de PDL la conducerea Ministerului Agriculturii, este deputat şi preşedinte al PDL Călăraşi, iar anul trecut declara că trebuie pus punct concepţiei că munca în agricultură este un fel de pedeapsă pentru cine a picat BAC-ul, iar deştepţii stau la birou, la oraş.
Fuia este preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL şi deputat, preşedinte al Comisiei de agricultură a Camerei. Stelian Fuia s-a născut pe 1 ianuarie 1968, în localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi, este căsătorit şi are un copil.
El este de profesie inginer şi a absolvit Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. În 1999, devine doctor în Ştiinţe Agricole şi studiază marketing la Harvard B.S., specializându-se, de asemenea, în negocieri la Universitatea din Kellogg.
Între anii 2004-2006 a fost vicepreşedinte PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi. În ianuarie 2011 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2011, Fuia are un teren agricol de 50 de hectare în Fundulea, cumpărat în 2005, precum şi un teren intravilan de peste 2.000 de metri pătraţi, în aceeaşi localitate. De asemenea, deputatul are o casă cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi în Fundulea, cumpărată în 1990, şi un apartament de 65 de metri pătraţi în Bucureşti.
Stelian Fuia este asociat unic la SC Synchem Agroindusries, fiind, totodată, acţionar la SC Procera Biofuels şi la SC Fuia Management şi Investments. Venitul anual obţinut de Fuia ca deputat a fost de 52.893 lei, iar de la Procera Agro, lucrând ca cercetător ştiinţific, a primit 51.250 lei. Soţia sa a obţinut 72.000 de lei ca manager la Procera Agro.
Într-un interviu din 2011, Stelian Fuia spunea că agricultura este un domeniu de viitor pentru România, „dar trebuie pus punct concepţiei că munca în agricultură este un fel de pedeapsă pentru cine a picat BAC-ul, iar deştepţii stau la birou, la oraş”. De asemenea, el afirma că România are de recuperat o diferenţă de competitivitate faţă de Europa. Fuia mai declara că, „pentru 2012, partidul are tot mai mare nevoie ca Guvernul să fie un motor electoral prin comunicare, nu prin pomeni electorale”.
În 8 octombrie 2008, deputatul Stelian Fuia a fost reclamat Parchetului instanţei supreme de către Agenţia Naţională de Integritate, pentru fals în declaraţia de interese, politicianul derulând, potrivit ANI, afaceri prin societăţi de tip offshore cu sediul în Cipru.
ANI s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că deputatul Fuia, în calitate de director al Staţiunii de Cercetare Fundulea, ar fi încheiat un contract cu firma SC Procera Agrochemicals Romania SRL la care deţinea 50 la sută din acţiuni, nerespectând dispoziţiile legale privind conflictul de interese. În urma analizării datelor menţionate în declaraţia de interese, ANI afirma că există indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de articolul 292 Cod penal.
În 3 martie 2010, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Stelian Fuia, soluţia fiind constestată de ANI la instanţa supremă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în 23 iunie, plângerea ANI pe care a apreciat-o ca fiind nefondată.