MARY ANNING, cel mai mare descoperitor de fosile, celebrat de Google la 215 ani de la naşterea sa

MARY ANNING este readusă în actualitate de Google. Motorul de căutare sărbătoreşte, miercuri, 215 ani de la naşterea paleontologului britanic Mary Anning. Ea a devenit celebră pentru fosilele descoperite în oraşul său natal.
Filip Stan
21 mai 2014, 04:26
MARY ANNING, cel mai mare descoperitor de fosile, celebrat de Google la 215 ani de la naşterea sa

MARY ANNING, cel mai mare descoperitor de fosile, celebrat de Google la 215 ani de la naşterea sa. Doodle-ul realizat de Google o prezintă pe cercetătoarea britanică în timpul unei dintre faimoasele sale descoperiri. Logo-ul companiei este realizat, de această dată, din oasele dinozaurului descoperit de Mary Anning. Publicul este direcţionat către pagini cu informaţii despre viaţa şi descoperirile paleontologului după ce face click pe imaginea prin care ea este celebrată.

MARY ANNING şi descoperirile care au uimit lumea

MARRY ANNING s-a născut pe 21 mai 1799 într-o familie săracă din Lyme Regis. Condiţia materială precară nu a împiedicat-o, însă, să-şi facă un nume în domeniul paleontologiei, aceasta fiind şi singura sursă de venit a ei şi a familiei sale. Lyme Regis era „căminul” unor fosile datând din Jurasic, iar paleontologul britanic trăia din comercializarea descoperirilor sale.

Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută de fratele lui Mary Anning, care, în anul 1811, a găsit fosila unei creaturi marine, denumită ihtiozaur, ajutat de sora lui, care atunci avea doar doisprezece ani. Cu toate acestea, dintre toţi membrii familiei, Mary Anning a dovedit că are cea mai mare înclinaţie şi pricepere în acest domeniu, furnizând părinţilor şi fratelui ei suficiente descoperiri pe care să le poată comercializa.

MARY ANNING, cercetătoarea care a murit de cancer la sân la doar 47 de ani

 

MARY ANNING a fost cea care a descoperit primul schelet de plesiozaur, în iarna anilor 1820-1821. Următorul astfel de schelet a fost descoperit tot de ea, în anul 1823. Numele său nu a apărut, însă, în documentele care au marcat aceste descoperiri, ci au fost atribuite celor care le-au achiziţionat de la ea. Impresionat de viaţa familiei Anning, un colecţionar de fosile s-a oferit să-şi scoată la licitaţie întreaga colecţie şi să doneze suma obţinută acesteia, fiind de părere că situaţia precară în care se află este nedreaptă.

MARY ANNING, 215 de ani de la naştere: Google îi dedică un logo special

MARY ANNING este că aceasta şi-a părăsit o singură dată oraşul în care s-a născut, oamenii de ştiinţă intersaţi de fosilele pe care le-a descoperit venind personal în Lyme Regis să le vadă. În ultimii ani ai vieţii sale, Mary Anning a fost ajutată financiar de mai multe instituţii. Începând cu anul 1838, British Association for the Advancement of Science i-a oferit lui acesteia o sumă de bani anual şi aşa a făcut şi Geological Society of London.

Pe 9 martie 1987, la doar 47 de ani, MARRY ANNING moare, răpusă de cancer la sân, o boală care i-a afectat activitatea în ultimii ai vieţii. Descoperirile şi activitatea pe care a desfăşurat-o i-a determinat pe mulţi să o considere cel mai mare descoperitor de fosile. Cu un an înaintea decesului, ea a fost numită membru onorific al Muzeului Dorset County.

 

MARY ANNING reuşea în urmă cu aproape două secole să uimească pe toată lumea cu o serie de descoperiri „bizare” făcute pe o plajă din Marea Britanie. Din straturile de calcar, paleontoloaga scotea la lumină, după milioane de ani de „conservare”, fosilele unor creaturi impresionante.

Mary Anning avea să devină cunoscută în lume pentru descoperirea unor fosile importante, în straturile de fosile marine din epoca Jurasicului din Lyme Regis (foto). Munca lui MARY ANNING a contribuit la schimbările fundamentale în gândirea ştiinţifică despre viaţa preistorică şi istoria Terrei, care au avut loc la începutul secolului 19. 

Descoperirile lui MARY ANNING includ un schelet de ihtiozaur, primele schelete de plesiosaur, primul schelet de pterosaur din afară Germaniei şi fosile marine. Din cauza ateismului său şi a faptului că era femeie, lucrările lui MARY ANNING nu au fost publicate şi rareori i se acordă credit pentru meritele sale ştiinţifice.

Citeşte şi

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI, LA 296 DE ANI DE LA NAŞTERE

MARY ANNING este oferită acum drept exemplu de caz în care ştiinţa a învins Biserica. Faptul că multe dintre creaturile descoperite şi identificate de MARY ANNING nu păreau să mai existe pe Pământ, ridica o problemă legată de învăţăturile Bibliei, şi anume că Dumenzeu, prin Noe, a salvat toate animalele de marele Potop. 

Cuplată cu o altă credinţă, aceea că Dumnezeu a dat lui Adam control asupra tuturor creaturilor care se mişcă pe Pământ, se credea că este imposibil ca o specie să dispară.

Descoperirea lui MARY ANNING şi argumentele lui Georges Cuvier şi ale altor oameni de ştiinţă, au invalidat poziţia Bisericii.

Contemporană cu Charles Darwin, MARY ANNING este printre primii oameni care descoperă dovezi cu privire la ceea ce avea să devină Teoria Evoluţiei. Societatea în care trăia din păcate nu i-a recunoscut foarte mult din meritele pentru muncă depusă din cauza simplului motiv că era femeie.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Ministerul Transporturilor: România, un punct strategic pentru tranzitul de mărfuri
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre