Potrivit sondajului, 80,2% dintre respondenţi apreciază că personalităţile condamnate la închisoare pentru fapte de corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor.
Pe de altă parte, 13,9% consideră că personalităţile condamnate pentru fapte de corupţie sunt nevinovate, fiind victime ale răzbunărilor politice, iar 5,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
În ceea ce priveşte evaluarea nivelului de corupţie din România comparativ cu cel din alte ţări, 62,9% dintre respondenţi consideră că în România există mai multă corupţie decât în alte ţări, cu 7 procente mai mult decât în urmă cu un an, când 55,9% apreciau acest lucru (conform Barometrului INSCOP „Adevărul despre România” din luna mai 2013).
28,8% consideră că există la fel de multă corupţie în România ca şi în alte ţări (30,1% considerau acest lucru în mai 2013), 3,1% dintre respondenţi afirmă că există mai puţină corupţie decât în alte ţări (1,5% susţineau acest lucru în mai 2013) şi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 5,2% (faţă de 12,4% în mai 2013).
Sondajul arată că 50,3% din populaţie consideră că DNA este implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei.
Pe locul al doilea se clasează Serviciul Român de Informaţii (45,7% consideră că SRI este implicat în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei), urmat de poliţie, cu 44,4%.
43,9% dintre respondenţi consideră că presa are o implicare mare şi foarte mare în combaterea corupţiei.
Clasamentul este completat de Agenţia Naţională de Integritate (39,7%), instanţele de judecată (39,1%), Parchetul General (38,8%), Comisia Europeană (37,1%).
Preşedinţia este considerată ca fiind implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei de 29,4% dintre respondenţi, urmată de Guvern (27%), Parlament (23,3%) şi organizaţiile societăţii civile (21,8%).
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 1-7 mai. Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
Barometrul INSCOP „Adevărul despre România” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.
CITEŞTE ŞI: Jurnaliştii care dezvăluie acte de corupţie vor primi 2% din prejudiciul recuperat