„În faţa acestei situaţii, consilierii generali ai Partidului Naţional Liberal vor acţiona pentru anularea hotărârii nr. 92/2014 prin sesizarea Prefecturii Bucureşti, depunerea unei plângeri prealabile în CGMB, iar în cazul în care aceste căi de contestare nu vor produce efecte se va ataca în instanţa de contencios administrativ„, se arată într-un comunicat al consilierului municipal Cornel Pieptea, potrivit Agerpres.
Primăria Municipiului Bucureşti a transmis pe 16 mai către Prefectura Capitalei hotărârea Consiliului General privind revocarea membrilor din Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti şi numirea unui consiliu de administraţie interimar.
„Procedând într-un mod identic ca în cazul adoptării hotărârii nr. 91/29.04.2012 majoritatea PSD-PPDD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti nu doar că a încălcat mai multe prevederi legale în vigoare, ci a creat şi o situaţie fără precedent la nivelul conducerii regiei de distribuţie a energiei termice – în acest moment conducerea este asigurată de doi directori generali. Întrucât nu există o hotărâre legală a Consiliului de Administraţie care să îl revoce pe actualul director general, Marian Agiu, ci doar o hotărâre ilegală a Consiliului General al Municipiului Bucureşti de numire a directorului interimar, Teodorescu Adrian, cei doi vor asigura simultan managementul regiei„, relevă comunicatul.
Caracterul de eludare a legilor în vigoare este obţinut prin cumularea mai multor elemente: eliminarea poziţiei ocupate în consiliul de administraţie de către reprezentantul Ministerului de Finanţe, noţiunea de Consiliu de Administraţie interimar nu există, Consiliului General al Municipiului Bucureşti nu are atribuţii în numirea directorului general, hotărârea privind revocarea directorului general şi a consiliului de administraţie nu face obiectul unei şedinţe de îndată a Consiliului General.
„Acest demers legislativ este în vigoare şi produce efecte juridice atât timp cât instituţia prefectului din Bucureşti nu atacă în contencios administrativ hotărârea nr. 92/29.04.2014. Efectele asupra funcţionării coerente a sistemului de producţie şi distribuţie a energiei termice din Bucureşti pot fi devastatoare. Prevederile memorandumului privind realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei semnat de Primăria Capitalei şi Guvern pot avea întârzieri în aplicare”, menţionează consilierul municipal.
Memorandumul prevede preluarea ELCEN de municipalitate, fuziunea dintre ELCEN şi RADET, delegarea serviciului public către ‘un operator sau partener cu experienţă profesională şi capabilitate financiară care să realizeze investiţii în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Bucureşti’.
„Dacă gestionarea defectuoasă a cadrului legal continuă cei care vor avea de suferit sunt consumatorii de energie termică din Capitală – circa 10.000 de asociaţii de proprietari, 1.300.000 de locuitori şi peste 3.300 de instituţii şi agenţi economici. De asemenea, discuţiile purtate cu instituţiile europene pentru accesarea fondurilor structurale în vederea modernizării sistemului de producţie şi distribuţie a energiei termice din Bucureşti vor fi blocate”, se mai arată în comunicat.