JOE BIDEN l-a invocat pe CUZA în discursul său despre pericolul corupţiei

Vicepreşedintele Joe Biden a ţinut un discurs, la Palatul Cotroceni, în faţa liderilor politici din România, alocuţiune în care s-a referit la riscurile pe care le comportă corupţia pentru democraţie şi la necesitatea consolidării statului de drept. Biden a invocat anecdota cu negustorul prins cu ocaua mică de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ca model de reacţie adecvată la pericolul corupţiei şi al practicilor incorecte în economie.
Romania TV
21 mai 2014, 12:50
JOE BIDEN l-a invocat pe CUZA în discursul său despre pericolul corupţiei

Referindu-se la Alexandru Ioan Cuza ca la „fondatorul României moderne”, Joe Biden a relatat povestirea cu modul în care a fost pedepsit negustorul necinstit de către domnitor.

„Recent am auzit o poveste veche, în care Cuza, fondatorul României moderne, se spune că s-a deghizat ca ţăran şi s-a dus la piaţă şi a pretins că cumpără lapte de la un negustor care păcălea clienţii folosind două măsuri diferite, una mare, pe care o arăta clienţilor, una mică, cu care de fapt măsura laptele pe care îl cumpărau. Cuza a spus cine este, l-a confruntat pe negustorul necinstit şi l-a obligat să mergă prin piaţă cu cele două măsuri ca să vadă fiecare măsura adevărată şi falsificată. Nimeni nu mai cumpăra de la el„, a spus Biden.

„Este o parabolă, însă spune mult de fapt cum se gândesc investitorii de astăzi despre piaţă. Ei vor să facă business acolo unde sunt trataţi echitabil şi ştiu să deosebească măsura adevărată de măsura falsă. Desigur, niciun conducător, fie Cuza, fie din timpul nostru, nu poate să facă acest lucru singur„, a adăugat vicepreşedintele Statelor Unite.

Discursul îndreptat împotriva corupţiei al lui Biden nu a vizat doar prejudiciile pe care un stat corupt le aduce economiei, vicepreşedintele afirmând că o corupţie endemică ameninţă chiar existenţa fizică a unei naţiuni. „În Ucraina, am văzut că 15 ani de corupţie au subminat instituţiile din sistemul militar şi a slăbit capacitatea lor de a se autoapăra”, a avertizat Joe Biden.

În ce priveşte România, oficialul american a apreciat eforturile depuse de-a lungul anilor de autorităţi şi a elogiat în mod deosebit instituţiile direct implicate în combaterea corupţiei. „Mulţi dintre dumneavoastră care sunteţi în Guvern sau în afara Guvernului v-aţi luptat ca să eliminaţi corupţia şi vă aplaud pentru acest efort. Cu ajutorul dumneavoastră România a avut realizări semnificative în lupta împotriva corupţiei, DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis 1.000 de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate„, a spus Biden, în discursul susţinut în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

„Vă îndemn ferm să faceţi paşi înainte şi să rezistaţi instinctului de a da înapoi. Cereţi în continuare instituţiilor dumneavoastră judiciare să fie libere de influenţa politică, să insistaţi că nimeni, absolut nimeni, nu este deasupra legii”, a spus Biden.

Acesta a spus că este nevoie ca magistraţii să-şi poată face meseria fără presiuni din sistemul politic, acelaşi lucru fiind necesar şi în mass-media. „Este nevoie de o presă independentă, care să fie protejată de presiuni din afară„, a apreciat americanul.

„Se spune că democraţia nu este o destinaţie, ci este drumul pe care mergem. Câtă vreme veţi merge pe acest drum, nu veţi fi singuri. Veţi avea alături Statele Unite şi alte naţiuni libere”, a încheiat Joe Biden.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Meteorologii anunță o răcire semnificativă a vremii în a doua parte a săptămânii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!