Întrebat dacă ministerul Sănătăţii se va constitui în parte civilă, într-un proces pentru a-şi recupera dauna în urma scandalului reţetelor false, ministrul Bănicioiu a declarat: ‘Dacă se confirmă ceea ce am aflat cu toţii zilele trecute, evident. Dauna trebuie recuperată. Da, automat.’
Acesta a repetat că ministerul nu mai tolerează asemenea practici, depistate acum de procurori.
„Eu repet ce am şi spus ca şi poziţie oficială, până acum, a Ministerului Sănătăţii. Şi anume că nu mai tolerăm în niciun fel orice astfel de practică mai veche. Deja, cred că am auzit cu toţii din multe surse că mai erau situaţii de asemenea fel. Nu le mai tolerăm. De aceea avem cea mai amplă acţiune de verificare în toată ţara în momentul de faţă şi cu cât şi alte instituţii se implică, pentru că aici avem o acţiune complementară care este cea a Parchetului, eu zic că fac bine vindecării sistemului sanitar”, a spus ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.
Acesta crede că frauda a fost posibilă ‘prin neatenţia autorităţilor şi a faptului că aceste verificări despre care vorbim acum, nu prea s-au făcut, au lipsit adică (…) toate autorităţile, de la minister până la direcţii sanitare, case de asigurări, deci până la cele locale.’
Ministrul Bănicioiu a menţionat că din primăvara anului viitor va fi foarte greu să fie fraudat sistemul. ‘Eu sper să fie un caz singular şi sper să nu mai găsim alte cazuri, dar le vom căuta şi vom fi atât de drastici şi în a verifica şi încăpăţânaţi în a verifica lucrurile, încât dacă vor mai fi, repet, le vom găsi. Însă ceea ce încerc să vă spun şi vă avertizez pe toţi este că din primăvara lui 2015, va fi foarte greu să fraudezi sistemul sanitar românesc, aşa că toţi cei care au de gând să o facă, i-aş ruga să se gândească de două ori, să nu mai recurgă la astfel de variante’, a spus ministrul Bănicioiu.
Acesta afirmă că introducerea cardului de sănătate din acest an şi a dosarului electronic al pacientului vor împiedica noi fraude.
„Va fi foarte greu de fraudat sistemul din următoarele considerente. Pentru că facem atâtea verificări cum sunt cele de luna aceasta. Pentru că intră în sfârşit dosarul electronic al pacientului. De la 1 iulie vă anunţ că este funcţional, iar în sfârşit anul acesta terminăm de tipărit cardul de sănătate şi săptămâna trecută au fost demarate procedurile pentru a distribui cardul. Practic, toată populaţia României va intra în posesia cardului până la finalul anului. Eu cred că un pic mai devreme. În momentul în care totul este informatizat, va fi foarte greu să fim păcăliţi cu decontări duble sau decontări false sau chestiuni neobservate de sistem”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Peste 100 de poliţişti au efectuat, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii domiciliare în Capitală şi în judeţele Sibiu, Dolj şi Ilfov într-un dosar care priveşte întocmirea de reţete false pentru bolnavii de cancer decontate prin Casa de Asigurări Bucureşti, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.
Vor fi puse în executare 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând a fi conduse la sediul Poliţiei Capitalei, unde vor fi audiate de către poliţişti şi procurori. Acuzaţiile aduse persoanelor fizice şi juridice cercetate sunt înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fiscală, spălare de bani, dare şi luare de mită.
„Dosarul penal aflat în instrumentarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, vizează întocmirea de reţete false în domeniile oncologic şi hematologic care au fost decontate prin CASMB. Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la 3.500.000 de euro”, conform comunicatului Poliţiei.