Ar trebui să aibă femeile dreptul la CONCEDIU MENSTRUAL? Vezi ce ţări oferă această facilitate angajatelor

Randamentul angajatelor este afectat, mai mult sau mai puţin, în perioada ciclului menstrual, de aceea unele state le oferă zile libere pentru recuperare. Ar trebui urmat acest model?
Iulian Tudor
03 mart. 2016, 05:32
Ar trebui să aibă femeile dreptul la CONCEDIU MENSTRUAL? Vezi ce ţări oferă această facilitate angajatelor

Japonia se numără printre primele naţiuni care le-a oferit femeilor concediu fiziologic sau menstrual, după cum a fost numit, încă după Cel de-al doilea Război Mondial, în 1947, scrie adevarul.ro. La acel moment, o astfel de lege a reprezentat un simbol pentru emanciparea femeii, conform cercetătoarei americane Alice J. Dan, în cartea „Sănătatea menstruală în viaţa femeilor” („Menstrual Health in Woman’s Lives”).

Citeşte şi Ce este normal şi ce nu la menstruaţie. Răspunsul specialistului

Chiar dacă numărul angajatelor japoneze care apelează la acest drept a scăzut destul de mult începând cu jumătatea secolului al XX-lea, acestea nu doresc să renunţe la el.

Taiwanul a adoptat mult mai recent, în 2013, un amendament prin care li se oferă angajatelor trei zile de concediu menstrual plătit pe an, pe lângă cele 30 de zile de concediu medical plătit valabil pentru toţi angajaţii, indiferent de gen.

În Indonezia, femeile au la dispoziţie două zile pe lună în care se pot învoi de la locul de muncă tot din acelaşi motiv, dar în realitate multe companii ignoră existenţa acestui drept.

Chiar luna aceasta o delegaţie formată din angajate a făcut un apel către candidaţii intraţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Indonezia, care vor avea loc în iulie, pentru a se plânge de discriminarea existentă la locul de muncă, inclusiv în ceea ce priveşte acordarea concediului menstrual.

În Coreea de Sud, angajatelor li s-a garantat concediul menstrual în 2001, decizie contestată de activiştii pentru drepturile bărbatului pe motiv că este o formă de discriminare a angajaţilor de sex masculin.

Citeşte şi Vrei să-ţi fie bine în cuplu? Uite ce să nu spui niciodata unei femei „în acea perioadă a lunii”

Şi în Parlamentul rus a existat anul trecut un proiect de lege prin care se cerea ca angajatele să-şi poată lua două zile de concediu medical pe lună, pe motiv că în perioada menstruaţiei cele mai multe femei resimt un disconfort fizic, dar şi psihic, uneori durerea fiind intensă. Existenţa acestei stări de rău contribuie la accentuarea oboselii, a problemelor de memorie şi concentrare, afectează competenţa la locul de muncă, ba chiar duce la manifestări emoţionale necontrolate, se menţiona în propunerea de lege prezentată în Parlamentul rus. Organizaţiile feministe ruse au condamnat şi criticat vehement ideea concediului menstrual, ceea ce a pus capăt oricărui demers politic în această direcţie.

De altfel, publicaţia americană „The Atlantic” menţionează că acordarea acestui tip de concediu, din perspectivă feministă, nu ar face decât să întărească ideea preconcepută că femeile ar reprezenta cu adevărat sexul slab şi, mai mult, că ar fi nişte fiinţe aflate la cheremul hormonilor, pe care nu se poate pune bază la locul de muncă.

„Femeile n-ar mai fi obligate să găsească scuze”

Mai multe studii şi statistici realizate în ultimii ani au relevat că pentru 20% din femei, la nivel global, durerile menstruale interferează cu activitatea zilnică la fel ca o gripă sau răceală puternică. În acelaşi timp, ciclul menstrual nu este o boală, se arată în ziarul „The Atlantic”, unde se ridică aceeaşi problemă: ar fi indicat ca acest concediu menstrual să devină un drept de care să beneficieze angajatele din toată lumea sau o astfel de decizie s-ar dovedi o piatră de moară legată de gâtul femeilor care se luptă cot la cot cu bărbaţii pentru şanse profesionale egale?

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai