Banca Mondială a aprobat României un împrumut pentru sprijin bugetar în valoare de 750 milioane de euro

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială a aprobat României un împrumut pentru sprijin bugetar (DPL) în valoare de 750 milioane euro, vizate fiind reforma pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei.
Iulian Tudor
23 mai 2014, 08:34
Banca Mondială a aprobat României un împrumut pentru sprijin bugetar în valoare de 750 milioane de euro

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, conducerea BM a discutat şi o Strategie de Parteneriat cu Ţara (CPS) pentru România în perioada 2014 – 2017, noua strategie fiind cadrul de cooperare dintre bancă şi Guvernul României în următorii patru ani.

Sprijinul de 750 de milioane de euro reprezintă prima operaţiune dintr-o serie de împrumuturi incluse în noua CPS 2014 – 2017. Împrumutul are maturitate de 18 ani şi o perioadă de graţie de 17,5 ani, potrivit Agerpres.

Guvernul va împrumuta 4 miliarde de euro de la Banca Mondială VIDEO

Seria de împrumuturi a BM sprijină măsurile esenţiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice şi îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, toate acestea fiind esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Seria DPL se bazează pe împrumuturile anterioare pentru sprijin bugetar acordate României şi vine în completarea programelor în curs de desfăşurare cu Uniunea Europeană (UE) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit BM, noua strategie susţine convergenţa României către nivelul de venit din UE, punând accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale celor mai săraci 40% din populaţie, asigurându-se în acelaşi timp egalitatea între sexe. Strategia se axează pe trei piloni principali: crearea unui guvern modern de secol 21, susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, şi creşterea nivelului de incluziune socială. CPS este rezultatul consultărilor extinse cu o mulţime de actori interesaţi reprezentând Guvernul, Comisia Europeană şi instituţiile internaţionale, sectorul privat, mediul academic, grupuri de experţi, societatea civilă, şi reprezentanţi ai unor autorităţi publice locale şi ai unor locuitori din România.

„România şi Grupul Banca Mondială dezvoltă un parteneriat deja solid şi fructuos”, a afirmat directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice, Mamta Murthi.

Banca Mondială a revizuit în creştere uşoară estimările creşterii economiei româneşti, în 2014

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget şi guvernator pentru România al Grupului Banca Mondială, Liviu Voinea, a apreciat că România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilităţile regionale şi mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomică permite atingerea obiectivului de creştere economică de peste 3,5% pe termen mediu.

„În acelaşi timp, asigurarea convergenţei cu Uniunea Europeană necesită investiţii în infrastructură, îmbunătăţirea utilizării fondurilor europene şi sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocări pe care le recunoaştem şi sperăm că asistenţa financiară şi tehnică din partea Grupului Banca Mondială să contribuie la atingerea acestor obiective”, a spus Voinea.

Conform noii strategii, BM va acorda împrumuturi şi va furniza servicii de asistenţă tehnică. Divizia Băncii pentru sectorul privat, IFC, va colabora cu intermediarii financiari pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a furniza împrumuturi pentru populaţia sub-deservită şi cofinanţare pentru programe ale UE dacă este cazul.

IFC va ajuta la creşterea competitivităţii României în producţia de bunuri primare, procesarea alimentelor şi băuturilor şi comerţul cu amănuntul şi va veni în completarea activităţilor BM în domenii ca infrastructura, inclusiv prin parteneriate public-privat cu accent pe eficienţă energetică, inovaţie şi noi tehnologii, în special pentru exportatori. MIGA, inactivă în România din 2004, doreşte în prezent să furnizeze garanţii pentru întreprinderile de stat cheie din sectorul energetic pentru a susţine extinderea interconexiunilor lor locale şi regionale.

„Preocuparea noastră pentru următorul orizont de timp este ca România să îşi continue tendinţa de creştere economică şi implementarea reformelor structurale. Salutăm decizia Băncii Mondiale de a sprijini acest deziderat, inclusiv prin noul parteneriat de ţară, ale cărui obiective reflectă şi dorinţa noastră de a oferi mediului de afaceri predictibilitate şi un sector public mai eficient. De-a lungul timpului, România a dezvoltat un parteneriat solid cu Banca Mondială, care a permis intervenţii în diverse sectoare ale economiei şi sperăm ca în viitor să contribuie la implementarea unui pachet de reforme structurale, inclusiv în domeniul finanţelor publice. Ştiu că mediul de afaceri aşteaptă măsuri prin care să dovedim că înţelegem sistemul fiscal ca pe o pârghie de creştere şi de dezvoltare economică, nu doar ca pe un instrument care aduce venituri la buget. Politicile fiscale pe care le voi aplica vor duce la realizarea unui sistem fiscal, mai eficient, mai predictibil şi mai transparent”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

Banca Mondială a deblocat 1,5 miliard de dolari pentru Ucraina

Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, Elisabetta Capannelli, s-a declarat optimistă în privinţa viitorului României.

„Sunt optimistă în ceea ce priveşte viitorul României şi, dacă procesul de reformă este aprofundat şi susţinut, sunt convinsă că o convergenţă cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice şi va aduce beneficii tuturor cetăţenilor Românie”, a spus Capannelli. 

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic. S-a schimbat Codul Rutier în 2024. Reguli noi la permisul auto
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Scenariul sumbru al unui dezastru național. Apel disperat către români: E singura soluție
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu jubilează. Băsescu aruncă bomba în România: E târziu!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie