SCHIMBĂRI LA EXAMENUL DE LICENŢĂ. Universităţile ar putea introduce dubla specializare

Universităţile care doresc să menţină specializări rare ar putea introduce, începând cu următorul an academic, dubla specializare la nivel de licenţă, dându-le absolvenţilor acestora o şansă mai mare de încadrare pe piaţa muncii. Problema a fost ridicată de conducătorii instituţiilor universitare, în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) care se desfăşoară zilele acestea la Timişoara.
Iulian Tudor
24 mai 2014, 07:11
SCHIMBĂRI LA EXAMENUL DE LICENŢĂ. Universităţile ar putea introduce dubla specializare

„Sunt câteva universităţi care-şi doresc să păstreze anumite specializări rare, de exemplu limbile greacă, latină sau specialişti în istorie pe anumite subramuri ale acesteia etc. şi pentru a putea fi rentabilă o astfel de specializare, pentru a putea fi susţinută financiar, universităţile au ajuns la concluzia că ar trebui ca cei care studiază în cadrul acestor programe de studii să primească o şansă în plus la absolvire în ceea ce priveşte angajarea, să aibă o a doua specializare”, a declarat vineri seara, la Timişoara, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului din ME, lucrurile nu sunt încă foarte clare şi urmează ca, împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), să se stabilească o procedură prin care să poată fi reunite anumite specializări. El a menţionat faptul că pe procesul Bolognia, învăţământul superior este de maximum 4 ani, statul român asigurând învăţământul fără taxă pentru această perioadă. În momentul în care se doreşte o a doua specializare, trebuie identificate acelea care să aibă un trunchi comun, astfel încât studiile să nu depăşească această durată.

„Universităţile vor veni cu propunerile în ceea ce priveşte aceste duble specializări, se va face un studiu de oportunitate să vedem ce se întâmplă peste 4 ani, dacă cei care vor absolvi aceste duble specializări vor putea fi primiţi de piaţa forţei de muncă şi vor veni cu propuneri în ceea ce priveşte specializările pe care doresc să le unească. Funcţie de toate aceste lucruri, ARACIS va stabili o procedură prin care aceste programe de dublă specializare să fie acreditate, mergând pe ideea că ele provin din programe deja acreditate”, a adăugat Paraschiv.

Un alt aspect dezbătut de rectorii reuniţi la Timişoara a vizat faptul că instituţiile de învăţământ superior îşi doresc să devină universităţi antreprenoriale, pentru ca rectorii să poată avea flexibilitate în ceea ce priveşte utilizarea veniturilor pe care reuşesc să le atragă.

Ministerul Educaţiei va analiza modalitatea legală prin care, în viitorul apropiat, acest lucru să poată fi aplicabil.

„Universităţile trebuie să aibă spirit antreprenorial, să creeze plus valoare, să-şi breveteze şi să-şi vândă ideile, să acorde consultanţă mediului de afaceri, de unde pot scoate bani”, a punctat secretarul de stat.

În acest fel, pot creşte soldurile universităţilor, care sunt sumele pe care acestea le-au acumulat în decursul anilor, care nu au fost cheltuite şi la finele anului se reportează în anul viitor. Deocamdată, însă, după cum s-a arătat în cadrul discuţiilor, instituţiile de învăţământ superior nu au posibilitatea să cheltuiască banii.

Universităţile româneşti nu sunt extrem de bogate, dar sunt câteva mari care au solduri de zeci de milioane de lei, dar şi care au doar câteva zeci de mii de lei, acest aspect fiind diferit în funcţie de numărul de proiecte de cercetare pe care le au, de cel al proiectelor europene pe care le derulează sau de capacităţile de producţie pe care şi le-au creat.

„Consider, azi, că ne descurcăm cu banii pe care-i avem, dar nu înseamnă că suntem mulţumiţi. Ne dorim mai mulţi bani pentru promovarea universităţilor româneşti, dar să nu uităm că acele universităţi care doresc excelenţă nu sunt împiedicate de nimeni să acceseze fonduri europene, proiecte de cercetare; s-a lansat Programul 2020, universităţile pot crea consorţii. Pentru excelenţă, trebuie să te lupţi să găseşti sursele de finanţare”, a explicat Gigel Paraschiv.

Un alt subiect dezbătut de rectori s-a referit la internaţionalizarea universităţilor, deschizându-le nu doar studenţilor români, ci şi străinilor.

„Nu trebuie să mai aşteptăm să şcolarizăm doar studenţi români, mai ales în condiţiile în care numărul absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat scade de la an la an. Trebuie să aducem în universităţile româneşti studenţi străini, care să studieze pe cont propriu valutar, bani care intră în bugetul respectivelor instituţii academice. În ultimul timp, universităţile au înţeles lucrul acesta şi au apărut programele de studiu în limbi străine. În Universitatea de Vest Timişoara, spre exemplu, sunt 5 programe pentru licenţă şi 6 de master în limbi străine”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei, veste EXCELENTĂ pentru profesori de Ziua Muncii

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cât costă o vacanță în Grecia la finalul primăverii. Prețurile sunt mai mici, iar temperaturile numai bune pentru baie
Capital.ro
Taxa obligatorie pentru șoferi. Decizia care se aplică de azi, 29 aprilie, ora 23:30
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Schimbare de ultimă oră pentru toți pensionarii. Anunțul a venit chiar acum, se dă totul peste cap
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster