„După 25 de ani de la înfiinţarea unor unităţi de învăţământ superior, din care unele nu aveau nici măcar infrastructură şi lucrând în minister foarte mult timp, pot spune că lucrurile s-au clarificat. Au rămas doar instituţii de învăţământ superior de stat sau private solide, pe care noi avem obligaţia să le consolidăm, pentru că mai avem foarte mult de lucru pe această zonă”, a declarat ministrul.
SCHIMBĂRI LA EXAMENUL DE LICENŢĂ. Universităţile ar putea introduce dubla specializare
El a arătat că, la nivelul percepţiei public, dacă s-ar face un sondaj, 90% din respondenţi ar răspunde, probabil, că sunt prea mulţi studenţi în România.
„Având, însă, în vedere că în anii ’90, doar 9% din absolvenţii de liceu ajungeau la facultate, iar astăzi acest procent este de 19-20%, într-adevăr sunt prea mulţi studenţi. Însă, dacă ne raportăm la alte state cum ar Japonia sau Coreea de Sud, unde procentul de tineri care finalizează studiile superioare se ridică până la 75-80%, numărul studenţilor nu este mare”, spune Remus Pricopie.
Ministerul Educaţiei pregăteşte MODIFICĂRI pentru anul şcolar 2014-2015. Vezi ce se schimbă
Demnitarul a precizat că potrivit obiectivelor asumate de Strategia Europa 2020, la nivel european, media tinerilor cu studii superioare între 30 şi 34 de ani, ar trebui să fie de 40%.
„Pentru România este un obiectiv specific de 26,7%, pentru că nu este fezabil să ajungem la 40%. Dacă am fi ştiut să lucrăm în ultimii 10 ani şi să investim în instituţiile de învăţământ superior şi în licee, poate că acest obiectiv era fezabil”, a adăugat ministrul Remus Pricopie.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a efectuat, sâmbătă, o vizită la Arad. Cu această ocazie, el s-a întâlnit cu studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiş’ (universitate privată – n.r.) şi Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ (universitate de stat – n.r.), după care a avut o întâlnire cu directorii liceelor din municipiul şi judeţul Arad.