Estul Ucrainei este, prectic, rupt de restul ţării. La Doneţk, un bastion rebel, străzile sunt goale şi niciun birou de vot nu pare deschis, ca de pildă biroul nr.7, ale cărui uşi sunt închise. Nici cea mai mică inscripţie, nimeni în interiorul biroului, deşi în urmă cu două săptămâni, o mulţime de oameni se înghesuiau pentru a aproba prin referendum independenţa regiunii.
‘Ucraina este acum o altă ţară, deci nu văd pentru ce ar trebui să luăm parte la aceste alegeri‘, a declarat o ucraineancă întrebată de corespondentul AFP, în centrul oraşului. ‘Rezultatul nu are importanţă, asta nu ne mai priveşte astăzi‘, adaugă ea.
Până în ajunul alegerilor, rebelii avertizaseră că orice tentativă de votare va fi împiedicată, inclusiv ‘prin forţă’.
În cartierul Kalininsk, Raisa este dezolată în faţa uşii închise a şcolii nr.16 unde votează de obicei. ‘Ne-am dus până la aeroport, dar nu era nimic. Citisem că acolo se va putea vota’, spune ea referindu-se la zvonuri nefondate de instalare a unor urne pe aeroportul din Doneţk.
‘Nu vom putea vota, îmi vine să plâng. Nu mai pot suporta această situaţie, vreau să votez pentru a schimba asta, pentru că eu iubesc Ucraina‘, explică Raisa cu lacrimi în ochi, arătând paşaportul său ucrainean, ascuns în sutien pentru că este ‘periculos’.
În afară de Doneţk, niciun birou de votare nu este deschis în oraşele miniere Makiivka şi Gorlovka, controlate de separatişti. Sâmbătă seara, autorităţile din Kiev anunţaseră că vor încerca să transporte la bordul unor blindate şi elicoptere urne şi buletine de vot.
Un birou de vot deschis
La vest de Doneţk, în oraşul Dobropilia, un birou de votare a fost deschis. ‘M-am simţit obligată să vin să votez’, a declarat pentru AFP Natalia Filatova, care lucrează într-o întreprindere agricolă. ‘Dacă se ajunge la organizarea scrutinului în acest oraş, simt datoria să votez în calitate de ucraineancă’, adaugă ea. ‘Asta provoacă teamă, dar trebuie să votez pentru că aici locuitorii s-au apărat’ împotriva separatiştilor, mai spune aceasta.
Citeşte şi REFERENDUM cu ARMA la TÂMPLĂ: Cum s-a VOTAT în estul UCRAINEI
Natalia a votat pentru miliardarul prooccidental Petro Poroşenko, favoritul scrutinului cu 44% din intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje, pentru că ‘el are mai multe şanse să fie ales din primul tur’. Un preşedinte ales, care să lucreze ‘cât mai repede posibil’, este necesar, estimează ea.
Un alt alegător din Dobropilia, Viktor Podkoiko, spune că a votat ‘pentru viitorul Ucrainei, pentru Europa’. ‘Nu avem nevoie de ruşi’, adaugă acest fost miner.
În regiunile Doneţk şi Lugansk, care şi-au proclamat suveranitatea după un referendum controversat, observatorii se aşteaptă la un scrutin complicat între teama alegătorilor de a merge să voteze, comisii electorale locale sub controlul separatiştilor sau, pur şi simplu, pentru că urnele şi buletinele de vot nu au putut ajunge până la toate birourile de votare.