REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMETARE 2014: Critici ai Uniunii Europene, profitând de un val de nemulţumire în legătură cu austeritatea şi şomajul masiv, au câştigat teren chiar şi în Germania, cel mai mare membru al UE, potrivit exit-poll-urilor, scrie Reuters.
Frontul Naţional a obţinut în Franţa un scor de patru ori mai mare decât în 2009, distanţându-se net de UMP (20-21%), potrivit estimărilor concordante de la cinci institute de sondare a opiniei publice. Aflat pe a treia poziţie, Partidul Socialist (PS) nu ar obţine decât 14-15% din voturi.
Vicepreşedintele FN Florian Philippot a salutat ‘scorul istoric’ al partidului său, pe care l-a calificat ‘primul partid din Franţa’. FN al lui Marine Le Pen a beneficiat de lipsa de popularitate record a puterii socialiste şi de divizarea opoziţiei de dreapta. Scrutinul arată de asemenea amplificarea euroscepticismului în rândul francezilor, tot mai neîncrezători faţă de Europa, la nouă ani după ce au spus ‘nu’ tratatului constituţional european.
Aproape 46 de milioane de electori au fost chemaţi la urne să aleagă 76 de deputaţi francezi în Parlamentul European, care numără în total 751 de membri, însă scrutinul, după o campanie aproape inexistentă, a fost marcat de un absenteism puternic, în jur de 58%.
În 2009, în timp ce conservatorul Nicolas Sarkozy era preşedinte, partidul său UMP a fost detaşat în fruntea scrutinului european, cu 27,8% din voturi, cu mult înaintea Partidului Socialist (16,48%) şi ecologiştilor, care au avut un procent important, de 16,28%. Frontul Naţional nu obţinuse decât 6,3% din voturi.
Conform exit-poll-urilor la nivelul UE, partidele de centru-stânga şi centru-dreapta par să-şi păstreze controlul asupra PE, însă numărul euroscepticilor s-ar putea dubla.
În Marea Britanie, Partidul Independenţei ar urma să obţină un scor puternic, după succesul obţinut şi la alegerile locale care au avut loc joi, împreună cu scrutinul european.
Partidul Popular Danez, anti-imigraţie, a câştigat cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare desfăşurate duminică, anunţă DPA pe baza unor sondaje realizate la ieşirea de la urne publicate de televiziunea daneză. Conform sondajului de la canalul TV2, Partidul Popular Danez ar fi obţinut 24,9 % din sufragii, în timp ce, potrivit estimărilor postului DR, ar fi fost preferat de 23,1% dintre alegători.
Însă în Olanda, Partidul Libertăţii, anti-islam şi eurosceptic, condus de Geert Wilders – care intenţionează să facă o alianţă cu Frontul Naţional din Franţa – nu şi-a îndeplinit obiectivul de a câştiga alegerile europene.
Proiecţii ale televiziunii germane indică faptul că creştin-democraţii Angelei Merkel ar obţine 36% din voturi, în scădere faţă de procentul de 41,5% de la alegerile federale de anul trecut. Totuşi, formaţiunea cancelarului obţine o victorie clară. Social-democraţii de centru-stânga ar urma să obţină 27,5% din voturi, potrivit televiziunii ARD.
Creat anul trecut, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), anti-euro, va fi reprezentat pentru prima dată în PE, obţinând un procent de 6,5%.
În Grecia, epicentru al crizei datoriilor din zona euro, este o situaţie diferită, mişcarea Syriza a lui Alexis Tsipras, formaţiune de extremă-strânga anti-austeritate, ar urma să obţină 26-30% din voturi, împingând pe poziţia a doua Noua Democraţia, partid aflat la guvernare.