Juanita – Arequipa, Peru
În urmă cu aproximativ 500 de ani, la frageda vârstă de 12-13 ani, Juanita a fost – se presupune – dusă pe vârful muntelui Nevado Ampato, la peste 6.000 de metri altitudine şi sacrificată ritualic. Rămăşitele pământeşti ale Juanitei, supranumită „Fecioara de Gheaţă„, sunt aproape nealterate de trecerea secolelor, datorită temperaturilor de îngheţ la s-au aflat sute de ani. „Locuind” acum la o altitudine mult mai joasă, la Muzeul Sanctuarelor Andine din oraşul peruan Arequipa, Juanita este unul dintre puţinii reprezentanţi ai poporului incaş care se mai „află” pe pamânt.
Mânastirea Călugărilor Capucini – Brno, Republica Cehă
Cu puţin timp înainte de secolul al XVIII-lea majoritatea călugărilor acestei mânastiri au început să ceară sa fie depuşi, după moarte, direct în cripta mânăstirii, fără sicriu, ca semn al modestiei. Compoziţia geologică a solului pe care a fost construită mânăstirea şi sistemul de aerisire ingenios al clădirii au făcut posibilă mumificarea corpurilor îngropate în cripta mânăstirii.
Sfânta Bernadette – Nevers, Franţa
Călugariţa franceză, ale carei viziuni despre Fecioara Maria au transformat oraşul francez Lourdes în cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, era considerată intangibila de păcatele lumeşti. După moartea sa, în 1879, la vârsta de 35 de ani, trupul său neînsufleţit a fost dezgropat de trei ori şi declarat, de fiecare dată, nealterat. Trupul călugăriţei, închis ermetic în sicriul depus la Capela Sfântul Gilard din Nevers, s-a păstrat destul de bine deşi aspectul de ceară al pielii nu e tocmai întîmplător. Rămăţitele pământeşti ale sfintei au fost ceruite, la propriu, pentru a preveni pielea să se înegrească şi să alunge, astfel, credincioşii.
Pompeii, Italia
Cenuşa vulcanică, ce a acoperit în anul 79 oraşul roman Pompeii, după o erupţie a Vezuviului, a facilitat conservarea unei „felii” nesperate de istorie a vieţii Imperiului Roman, mumificând, practic, un întreg oraş, cu străzi pavate, amfiteatre, băi publice, toate conţinând detalii delicate de mozaic şi picturi murale de excepţie dar şi rămăşite pământeşti bine conservate ale vechilor romani. Cenuşa piroclastică i-a surprins pe locuitorii vechiului Pompeii instantaneu şi le-a pastrat, în detaliu, amprenta trupurilor până astazi. Până acum au fost excavate arheologic trupurile a aproximativ 1.000 de locuitori ai oraşului antic ce sunt păstrate într-o locatie numită Granai del Foro (Piaţa de Grâne), în prezent o veritabilă morgă a Antichităţii.
Tutankhamun – Cairo, Egipt
Cea mai cunoscută figură a Egiptului Antic evocă 3.000 de ani de mister. În spatele impunătoarei măşti de aur stă un trup firav care nu a dezvăluit, încă, felul în care faraonul, în vîrstă de 19 ani, şi-a găsit sfârşitul. A fost ucis? A avut malarie? A căzut dintr-un car de luptă? S-ar putea să nu aflăm niciodată! Muzeul egiptean este locul unde oamenii ajung în faţa în faţa cu masca şi sicriul opulent al Micului Tut: o „cutie” lungă de 1,8 metri fabricată din 110 kilograme de aur.
Tollund – Silkeborg, Danemarca
Uitaţi de Botox şi creme anti-îmbătrânire – secretul tinereţii eterne este, se pare, să vă „trataţi” cu turbă. Cel punţin pentru Tollund a funcţionat. „Extras” din zona mlăştinoasă Bjældskovdal, a regiunii daneze Jutland, după nu mai puţin de 2.350 de ani de conservare Tollund, un bărbat de aproximativ 40 de ani, se „ţine” bine după traversarea a două milenii şi jumătate.
Lenin – Moscova, Rusia
În buna tradiţie comunistă, la moartea sa, în 1924, trupul neînsufleţit al lui Lenin nu a fost depus într-un mormânt închis. Un mausoleu de lemn a fost ridicat imediat pentru ca eroul revoluţiei bolşevice să fie expus prosternării maselor. Ulterior construcţia improvizată a fost înlocuită cu o incintă faraonică din marmură roşie în care rămăşiţele pământeşti ale părintelui revoluţiei comuniste nu par atinse aproape deloc de trecerea anilor, aratând „sănătos” pentru cei aproape 150 de ani trecuţi de la naşterea sa. Secretul longevităţii: injectarea trupului cu un misterios balsam de conservare.
Ho Chi Minh – Hanoi, Vietnam
Aparent Ho Chi Minh, mult iubitul lider al Vietnamului, voia să fie incinerat după moarte. Din păcate, paradoxal, dacă ajungi unul dintre „mult-iubiţii” omenirii ultima dorinţă nu-ţi va mai fi îndeplinită. Din 1969 încoace, după decesul său, Ho Chi Minh este vizitat fără întrerupere de cei care, încă, îl consideră Eliberatorul (a fost in fruntea Vietnamului comunist în războiul cu alianţa condusă de Statelor Unite). Trupul său este aşezat într-un mausoleu de granit gri în Piaţa Ba Dinh, încă, centrul ceremonial al ţării.