‘El cunoştea probabil extrem de bine mentalitatea sovietică, avea cunoştinţă de arsenalul lor de rachete. El era în drept să considere, ca mulţi din întreaga lume, că nu exista nicio şansă de scăpare’, a adăugat fostul preşedinte polonez şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Potrivit lui Walesa, generalul Jaruzelski era, în privat, ‘un om extrem de inteligent, plin de umor’ şi ‘puteai să-l asculţi ore în şir’.
‘Am pierdut câteva bătălii împotriva sa, însă eu am câştigat războiul pentru o Polonie liberă. Nu-i cunosc toate motivaţiile, prin urmare îl las la judecata lui Dumnezeu’, a concluzionat el. Ultimul preşedinte al Poloniei comuniste, generalul Wojciech Jaruzelski, a încetat din viaţă duminică, la vârstă de 90 de ani. Wojciech Jaruzelski a fost una dintre principalele figuri politice şi militare ale Poloniei începând din anii ’60 şi până la căderea comunismului în anul 1989. A fost ministru al apărării în anul 1968, prim-ministru între 1981 şi 1985, preşedinte al Consiliului de Stat din 1985 până în 1989 şi preşedinte al ţării în a doua jumătate a anului 1989.
După căderea comunismului, justiţia poloneză l-a inculpat pentru mai multe delicte, în special pentru proclamarea legii marţiale în anul 1981, când s-a remarcat prin reprimarea sângeroasă a protestelor sindicatului Solidaritatea, dar nu a fost niciodată condamnat.
În ultima vreme fost internat frecvent pentru diferite afecţiuni agravate de vârsta înaintată, iar în urmă cu trei ani a suferit o intervenţie chirurgicală pentru extirparea unei tumori.
Mihail Gorbaciov: „A fost un soldat”
Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat duminică memoria unui om ‘excepţional’, care ‘a făcut multe pentru Polonia’, după anunţul decesului generalului Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, transmite AFP.
‘A fost un om excepţional. Nu a avut un destin uşor şi a făcut multe pentru Polonia’, a declarat Gorbaciov, citat de agenţia ITAR-TASS.
‘A fost un soldat, a luptat împotriva fascismului alături de noi şi a rămas până la capăt fidel alegerii sale, socialismul’, a adăugat părintele Perestroikăi, care s-a aflat la conducerea Uniunii Sovietice din 1985 până la căderea acesteia, în 1991.
Confruntat cu o contestare în ţara sa, ‘el nu a permis să se ajungă la extremităţi’, a subliniat Gorbaciov.
‘Eram prieteni, am împărtăşit idei şi am participat la evenimente importante. Ne-am întâlnit deseori când era el preşedinte şi când eram şi eu’, a mai declarat el.
În 1981, când generalul Jaruzelski a impus Legea Marţială în Polonia în faţa creşterii contestaţiei – în opinia sa, pentru a evita o invazie sovietică -, Mihail Gorbaciov era membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist, organ de conducere al URSS al cărui lider era atunci Leonid Brejnev.
Liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a declarat la rândul său că generalul Wojciech Jaruzelski a fost ‘un om extrem de inteligent’, pe care numai Dumnezeu îl va judeca.
‘Generaţia sa a avut de făcut alegeri dificile. Unii au aderat la trădarea comunistă, alţii au încercat să i se opună din interior’, a spus Walesa.
‘El cunoştea probabil extrem de bine mentalitatea sovietică, avea cunoştinţă de arsenalul lor de rachete. El era în drept să considere, ca mulţi din întreaga lume, că nu exista nicio şansă de scăpare’, a adăugat fostul preşedinte polonez şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Potrivit lui Walesa, generalul Jaruzelski era, în privat, ‘un om extrem de inteligent, plin de umor’ şi ‘puteai să-l asculţi ore în şir’.