Mircea Diaconu a declarat că a câştigat mandatul de europarlamentar fără prea multă logistică, doar cu mesaje simple.
„Am făcut două mii de afişe, care nu ajung nici pentru un oraş mic, nu mare şi am făcut zece mii de cărţi poştale pentru toată ţara. Totuşi, simbolic am vrut să fac şi lucrul ăsta, atât (…). Poate că asta aşteptau oamenii, poate că toată desfăşurarea pe care o fac şi au făcut-o partidele cu bani foarte mulţi este inutilă”, a spus Diaconu.
Întrebat ce crede că au regăsit oamenii la candidatul Mircea Diaconu, el a răspuns: „Poate, nu ştiu, ceva obraz şi normalitate, de care au foarte mare nevoie, pentru că metodele de a face politică… nu vedeţi că geniul politic e Traian Băsescu, cetăţeanul Traian Băsescu? Păi, tot felul de malversaţiuni, de complicaţii, de atacuri, de construcţii şi aşa mai departe. Asta înseamnă genialitate politică? Nu! Simplitatea aduce succes. Simplitatea, normalitatea şi concizia”.
Mircea Diaconu rămâne independent
Mircea Diaconu spune că a câştigat fără zgomot şi fanfare.
„Prezenţa la vot a fost mai mare decât de obicei pe această speţă. Aproape toţi oamenii cu care am intrat în contact direct mi-au spus că n-ar fi venit la vot, că n-au votat de cinci ani, că n-au votat de zece ani şi că acum au ieşit din casă pentru mine, pentru mine nu în sensul de pentru mine, Diaconu, ci pentru acest mod de a pune problema, cum am mai spus, cu simplitate şi normalitate, cu nimic excepţional, nu cu zgomot, nu cu fanfare, ci pur şi simplu ca ofertă publică, pe care o iei sau n-o iei”.
Fostul liberal precizează că rămâne „independent, pentru că aşa-i contractul cu cetăţenii şi dacă a pornit aşa, aşa trebuie să rămână”.
„Nu mă interesează aproape deloc vizibilitatea mea acolo sau ce funcţii, că despre asta e vorba, eşti într-un grup politic, ai şansa să primeşti funcţii pe-acolo. Nu mă interesează absolut deloc lucrul ăsta, mă interesează doar să pot să mă exprim, să vorbesc, să am în spate o demnitate publică de greutate în Europa şi în ţară, cu care să pun şi să continui să ţin treze problemele fundamentale ale naţiei noastre. Şi când spun fundamentale, mă refer la chestii serioase, legate de cultură, de educaţie, de noţiunea de familie, de civilizaţie românească specifică, asta înseamnă identitate naţională, care trebuie protejată, ştiţi, e stupid să izbuteşti protecţie UNESCO, de exemplu, pe diverse speţe, aproape că pot să spun că ne trebuie o protecţie ca naţie. Deci despre asta e vorba, aproape că există riscul pierderii identităţii naţionale. Asta este grija mea. Pe de altă parte, abuzurile se ţin lanţ asupra cetăţenilor români, în interiorul ţării şi în afara ei. Astea sunt temele mele. Atât”, afirmă el.