Astfel, reprezentantul CIA din Afganistan fusese inclus printre cei 15 înalţi oficiali americani, enumeraţi pe lista participanţilor la conferinţa de presă, care a fost trimisă de comandamentul militar american din Afganistan serviciului de presă al Casei Albe.
Ulterior, respectiva listă a fost transmisă prin e-mail ziariştilor care l-au însoţit pe Obama în vizita inopinată în Afganistan, iar corespondentul Washington Post, Scott Wilson, a distribuit lista către 6.000 de destinatari. Abia ulterior, după ce a văzut pe listă ‘chief of the station’ în Kabul, denumire folosită de către CIA pentru spionul cu cel mai înalt rang dintr-o ţară, a întrebat la serviciul de presă al Casei Albe dacă a intenţionat să includă numele respectiv pe listă.
Gafa a fost sesizată însă cu întârziere. Mai târziu, Casa Albă a difuzat o nouă listă cu participanţi, dar era prea târziu.
La solicitarea administraţiei americane, The Washington Post nu a dat publicităţii numele respectivei persoane, din considerente de securitate.
În ultimul timp, relaţiile dintre Statele Unite şi Afganistan traversează o perioadă problematică. Liderul de la Kabul, Hamid Karzai, a refuzat să se întâlnească cu Barack Obama la baza militară Bagram, în contextul tensiunilor după ce liderul afgan a amânat semnarea unui acord bilateral de securitate (BSA) care prevede menţinerea unui contingent american în ţară după retragerea celor 51.000 de soldaţi ai NATO până la sfârşitul anului.
Potrivit presei, Obama nu avea oricum de gând să se deplaseze la reşedinţa lui Karzai, motivând că nu doreşte să intervină în procesele politice locale, în perioada premergătoare celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale programate pentru luna iunie, la care Karzai nu participă.