Victor Ponta a spus că beneficiile politice pentru PNL ca urmare a afilierii la Partidul Popular European sunt minime în condiţiile în care liberalii nu se pot aştepta să primească vreo funcţie de conducere în partidul dreptei europene în condiţiile în care ponderea delegaţiei PNL este redusă şi nu contribuie esenţial la stabilirea unei majorităţi pentru PPE în Parlamentul European.
„La următoare reuniune a PPE, vor participa şefii de stat şi de guvern. Unde nu au niciuna din aceste funcţii, participă viceprim-ministrul, deci vom merge Traian Băsescu şi Kelemen Hunor, nu Crin Antonescu. Adică ei vor fi sta la masa unde se iau decizii şi tu să stai afară să aştepţi ce decide PPE pentru România. Traian Băsescu e printre şefi, Crin Antonescu e printre cei ce primesc ordine de la şefii PPE, care vor decide ceva. El nu participă la masă, pentru că nu are niciun fel de funcţie în statul român care să-l califice”, a declarat Victor Ponta adăugând că astfel Antonescu a devenit subordonatul preşedintelui Băsescu.
Ponta crede nici măcar popularii europeni nu vor uita că atât demcorat-liberalii, cât şi liberalii sunt „traseişti” în PPE, chiar dacă „trădătorii sunt bineveniţi”. „Imaginea României este foarte proastă. În afara PSD, toate partidele sunt traseiste”, a comentat Ponta.
Mai mult, acesta i-a acuzat pe liberali de ingratitudine faţă de foştii colegi din ALDE, amintind că aceştia au fost cei mai fermi susţinători ai USL în perioada celei de-a două suspendări a preşedintelui Traian Băsescu. „Chiar mai mult decât socialiştii mei, ei ne-au luat apărarea”, a spus premierul amintind că i-a fost prezentat lui Guy Verhofstadt, candidatul ALDE la şefia Comisiei Europene, împreună cu Crin Antonescu chiar de către Adina Vălean, soţia preşedintelui PNL. „Le-a dat ţeapă”, a mai spus Ponta.
Crin Antonescu a obţinut votul conducerii PNL pentru ca formaţiunea sa să părăsesscă grupul ALDE, al liberalilor europeni, şi să se afilieze Partidului Popular European. Nu cu mult timp în urmă, preşedintele interimar al PNL avea alte opinii cu privire la popularii europeni.
Crin Antonescu: „Eu am o singură exigenţă, democraţia are valori universale. Dacă se strecoară îndoiala că democraţia este încălcată, e jale. Eu nu vreau să se întâmple asta, nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici”.
12.09.2012
„E dreptul fiecărui grup parlamentar să propună o dezbatere pe orice subiect în Parlamentul European (…) Depinde care va fi conţinutul acestei dezbateri. Intenţia PPE e una partizană, cred că e aceea de a pune într-o lumină nefavorabilă Guvernul actual sau majoritatea parlamentară actuală”, a spus Antonescu.
17 octombrie 2012, Lansarea candidatilor USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012
Crin Antonescu: „Popularii europeni sunt astazi la Palatul Cotroceni cu presedintele lor, noi suntem aici cu poporul nostru, fara presedinte. Suntem aici, in aceasta seara, si cu milioane de romani care sunt alaturi de noi cu aspiratiile noastre, cu Guvernul nostru, cu alesii nostri locali si cu proiectul nostru pentru Romania”. (…) „Nu e adevarat ca la Palatul Parlamentului sade Traian Basescu si PDL-ul impreuna cu Europa, pentru ca, daca poporul roman este simbolic aici, nu ai cum sa fii in Europa fara poporul tau. In Europa fara popor esti nimic sau o sluga”.
10 martie 2013, interviu Adevărul
Reporter: Excludeţi o orientare a PNL către Partidul Popular European (PPE)?
Crin Antonescu: Conform deciziei luate la recentul Congres PNL şi conform întregii noastre activităţi internaţionale, suntem membri deplini şi stabili ai Partidului Liberal European. Şi ei sunt mai la dreapta, doctrinar, de altfel ca şi mine, mai spre PPE, dar spre un PPE mai de acum câţiva ani, fără tuşele populiste dizgraţioase de acum. (…) Dacă ar fi să marchez nişte note critice la adresa PPE-ului din ultimii ani, m-aş referi la o supradoză de populism şi la o scădere a exigenţelor de tip democratic, cum ar fi atitudinea faţă de Viktor Orban. Un politician remarcabil, dar pe care familia PPE l-a acoperit în excesele sale inadmisibile.
3 noiembrie 2013, Sinaia – „România pentru mediul de afaceri”, eveniment organizat de Tineretul Național Liberal
Crin Antonescu: În fine, al treilea element, și acela destul de netemeinic: e de dreapta cine este în Partidul Popular European. Sigur, Partidul Popular European, în ciuda faptului că a crescut și prezintă o gamă foarte, dar foarte variată de drepte, este o familie politică de dreapta. Dar nu e deloc adevărat că nu există dreaptă în afara Partidului Popular European. Partidul Național Liberal este un partid de dreapta care se află în grupul liberal, și, mai ales, să nu uităm că există un grup conservator, cu conservatorii britanici, cu partide serioase de dreapta din Polonia sau din Cehia, care nu sunt în Partidul Popular European. Și nu cred că cineva serios, cu bun gust și cu intenții solide, poate să afirme că, de pildă, Partidul Conservator din Marea Britanie nu este un partid de dreapta numai pentru că nu se bate cu PSD-ul și pentru că nu este în Partidul Popular European.