EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Primele emoţii pentru elevi au început miercuri. Detalii EDU.RO

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Evaluarea naţională a elevilor din clasa a IV-a a început miercuri, 28 mai, cu proba la limba română şi se va încheia pe 30 mai cu proba la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Elevii de clasa a IV-a vor mai susţine pe 29 mai proba la matematică.
Filip Stan
26 mai 2014, 22:58
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Primele emoţii pentru elevi au început miercuri. Detalii EDU.RO

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Următoarele evaluări la clasele a II-a vor avea loc între 2-4 iunie şi la clasa a VI-a între 5-6 iunie.

Potrivit ministrului Educaţiei Naţionale Remus Pricopie, evaluările urmăresc să identifice evoluţia de ansamblu a elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, pentru a putea oferi date substanţiale care vor permite o analiză a sistemului de învăţământ preuniversitar (pe segmentele menţionate).

Competenţele pe care elevii trebuie deja să le fi acumulat sunt conform nivelului specific vârstei – competenţe de scris-citit, folosirea corectă a limbii române şi a limbii materne, competenţe de comunicare în limba română şi limba maternă, competenţe în domeniul matematicii şi al ştiinţelor naturii, subiectele fiind elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi având un nivel mediu de dificultate.

‘Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale (tip IEA – PIRLS, pentru clasa a II-a, tip IEA – TIMSS, pentru clasa a IV-a, tip PISA, pentru clasa a VI-a)’, preciza ministrul.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Testele elaborate pentru clasa a IV-a vizează: evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română, evaluarea competenţelor de matematică, iar pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, care studiază în limba maternă, se administrează şi un test de evaluare a înţelegerii textului scris în limba maternă.

Testele elaborate pentru clasa a II-a vizează evaluarea competenţelor de scris-citit în limba română, evaluarea competenţelor de matematică, iar testele elaborate pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile clasei a II-a în limba maternă, vizează: evaluarea competenţelor de receptare-producere a mesajelor citit-scrise în limba română, evaluarea competenţelor de receptare-producere a mesajelor citit-scrise a mesajelor citite în limba maternă, evaluarea competenţelor de matematică.

În ceea ce priveşte testele elaborate pentru clasa a VI-a, acestea vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară ‘Limbă şi comunicare’, evaluarea unor competenţe din aria curriculară ‘Matematică şi Ştiinţe ale naturii’.

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se asigură testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară ‘Matematică şi Ştiinţe ale naturii’ atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Durata alocată rezolvării testelor va fi de 25 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a şi 60 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a.

Elevilor nu li se vor acorda note sau calificative, iar rezultatele obţinute nu se înregistrează în catalogul clasei.

Totodată, rezultatele individuale nu se afişează/nu se comunică public. Acestea vor fi valorificate la nivelul unităţii de învăţământ, prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune, precum şi pentru informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014CALENDARUL stabilit de Ministerul Educaţiei este următorul:

CLASA a IV-a

– 28 mai 2014: – Limba Română
– 29 mai 2014: – Matematică
– 30 mai 2014: – Limba maternă

CLASA a II-a

– 2 iunie 2014: Limba română – scris, citit
– 3 iunie 2014:  Limba maternă – scris, citit
– 4 iunie 2014: Matematică

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2014, BACALAUREAT 2014: Anunţ important EDU.RO

CLASA a VI-a

– 5 iunie 2014: Limbă şi comunicare
– 6 iunie 2014: Matematică şi Ştiinţe ale naturii.

Evaluarea Naţională se va desfasura în conformitate cu metodologia aplicată în anul 2013. Programele de examen nu se modifică, cu excepţia celei pentru limba şi literatura slovacă maternă.

Ce presupun testele de evaluare a competenţelor

Timpul alocat pentru fiecare probă diferă de la o clasă la alta, fiind de 25 de minute la clasa a II-a şi de o oră la clasele a IV-a şi a VI-a.

Evaluările urmăresc să identifice evoluţia de ansamblu a elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, pentru a oferi date substanţiale care vor permite o analiză a sistemului de învăţământ preuniversitar. Evaluarea se desfăşoară în timpul orelor de curs, în funcţie de programul fiecărei unităţi de învăţământ.

Calificativele obţinute de către elevi la evaluare nu vor fi trecute în catalog.

Subiectele pentru evaluare sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), ţinând seama de următoarele cerinţe: să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu şi să aibă un nivel mediu de dificultate.

Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale (tip IEA – PIRLS, pentru clasa a II-a, tip IEA – TIMSS, pentru clasa a IV-a, tip PISA, pentru clasa a VI-a).

Citeşte şi: EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Descarcă FIŞA DE ADMITERE 2014

Examenele propriu zise de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a încep în 23 iunie. Ordinul privind organizarea evaluării naționale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul școlar 2013-2014 prevede că exemenele vor începe cu proba scrisă la Limba si literatura română, iar pe 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale. Examenul va fi supravegheat video și în 2014, iar camerele vor fi instalate și în sălile în care se descarcă subiectele, precum și în sălile în care se evaluează lucrările scrise.

Calendarul Evaluării Naţionale 2014, clasa a VIII-a

Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a: 13 iunie

Înscrierea la Evaluarea Naţională: 16 – 18 iunie

Limba si literatura română – proba scrisă: 23 iunie

Limba și literatura maternă – proba scrisă: 24 iunie

Matematică – proba scrisă: 25 iunie

Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00): 27 iunie

Depunerea contestațiilor (orele 16.00 – 20.00): 27 iunie

Rezolvarea contestațiilor: 28 iunie – 30 iunie

Afișarea rezultatelor finale după contestaţii: 1 iulie

Calendarul Evaluării Naţionale 2014

Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a: 13 iunie

Înscrierea la Evaluarea Naţională: 16 – 18 iunie

Limba si literatura română – proba scrisă: 23 iunie

Limba și literatura maternă – proba scrisă: 24 iunie

Matematică – proba scrisă: 25 iunie

Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00): 27 iunie

Depunerea contestațiilor (orele 16.00 – 20.00): 27 iunie

Rezolvarea contestațiilor: 28 iunie – 30 iunie

Afișarea rezultatelor finale după contestaţii: 1 iulie

Primii elevi care vor lua vacanţa sunt cei din clasa a XII-a. Pentru ei, cursurile se vor încheia pe 31 mai. Pe 10 iunie, elevii din ultimul an de liceu intra în febra examenelor de bacalaureat. Primele rezultate la BAC vor fi afişate pe data de 7 iulie.

Calendarul examenului de BACALAUREAT 2014, sesiunea iunie-iulie 2014:

  •     26-30 mai 2014: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  •     30 mai 2014: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  •     10-12 iunie 2014: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  •     11-13 iunie 2014: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  •     16-20 iunie 2014: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  •     23-27 iunie 2014: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  •     30 iunie 2014: Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă
  •     1 iulie 2014: Limba şi literatura maternă – proba E) b) – proba scrisă
  •     2 iulie 2014: Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisă
  •     4 iulie 2014: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – proba scrisă
  •     7 iulie 2014: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
  •     7 iulie 2014: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  •     8 -10 iulie 2014: Rezolvarea contestaţiilor
  •     11 iulie 2014: Afişarea rezultatelor finale

Previziunile pentru elevi sunt sumbre, pentru că mai mult de jumătate dintre cei de clasa a XII-a şi de clasa a VIII-a nu au reuşit să ia nici măcar nota 5 la simulările pentru examene.

ADMITERE LICEU 2014: Modificări importante cu privire la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014

Anul şcolar 2013-2014 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare, cu excepţia claselor terminale din învăţământul liceal, care are doar 33 de săptămâni, şi a claselor de a VIII-a, cu 35 de săptămâni.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii