Pentru acest an, OIM se aşteaptă la creşterea numărului şomerilor din întreaga lume cu 3,2 milioane de persoane până la 203 milioane de şomeri la nivel mondial.
Rata mondială a şomajului în 2013 a rămas în mare parte neschimbată la 6% din populaţia activă, susţine raportul OIM, care avertizează însă că pe termen mediu 90% din noile locuri de muncă vor fi create în ţările în curs de dezvoltare. Din acest motiv, fluxurile migratorii vor avea o direcţie Sud-Sud dar şi Nord-Sud, deoarece persoanele care caută un loc de muncă se vor îndrepta cu prioritate în regiunile unde sunt create noi locuri de muncă.
În prezent, la nivel mondial sunt cu 30,6 milioane mai mulţi şomeri decât înaintea crizei financiare din 2008. În ultimii ani însă economiile avansate şi cele emergente au reacţionat în mod diferit pe planul şomajului. În timp ce în economiile avansate rata şomajului a crescut până la 8,5% la începutul lui 2009 de la 5,8% în 2007, în schimb în ţările în curs de dezvoltare a crescut mult mai puţin, de la 5,4% în 2007 la 5,8% în 2009.
Citeşte şi: Veste bună pentru ŞOMERI! Peste 15.000 de locuri de muncă disponibile, luni, la nivel naţional
„Până în 2019 numărul şomerilor din întreaga lume ar urma să ajungă la 213 milioane de persoane în timp ce rata globală a şomajului ar urma să se menţină la nivelul actual de 6% până în 2017”, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii, potrivit Agerpres.
Cea mai ridicată rată a şomajului va fi înregistrată în acest an în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, 12,3% şi respectiv 11,1%. Însă cea mai mare creştere a ratei şomajului va fi înregistrată în acest an în Europa Centrală şi de Sud-Est precum şi în ţările din fostul bloc sovietic, unde şomajul va ajunge la 8,3%.
Dinamismul ţărilor în curs de dezvoltare în materie de creare de locuri de muncă va avea un impact major asupra fluxurilor migratorii, estimează experţii OIM. Potrivit raportului, în 2013 un număr de 231,5 milioane de persoane trăiau în altă ţară decât cea în care s-au născut. Numărul total al migranţilor a crescut cu 57 de milioane de persoane în perioada care a trecut după anul 2000 iar 19% din această creştere s-a produs în ultimii trei ani. Economiile dezvoltate şi Uniunea Europeană atrag 51% din migranţi însă de la debutul crizei financiare mondiale, migraţiile în direcţia Sud-Sud au luat amploare.
Raportul OIM atrage însă atenţia asupra faptului că clasa mijlocie a crescut în ultimii ani în ţările emergente, graţie creării de locuri de muncă de calitate. ‘De la începutul crizei financiare în 2008, procesul de convergenţă economică între ţările emergente şi economiile avansate s-a accelerat’ afirmă directorul OIM, Guy Ryder.
În perioada cuprinsă între anii 1980 şi 2011 venitul pe cap de locuitor a crescut, în medie, cu 3,3% pe an în ţările în curs de dezvoltare faţă de 1,8% în ţările industrializate. În acelaşi timp, în ţările în curs de dezvoltare 839 milioane de muncitori câştigă mai puţin de doi dolari pe zi însă aceste locuri de muncă reprezintă în prezent doar o treime din numărul total de locuri de muncă faţă de 64% în urmă cu 20 de ani. Clasa medie constituie în prezent 44,5% din mâna de lucru a ţărilor în curs de dezvoltare, faţă de 20% în urmă cu două decenii.