Serviciile psihologice pentru copiii cu AUTISM vor fi decontate

Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru.
Iulian Tudor
27 mai 2014, 15:38
Serviciile psihologice pentru copiii cu AUTISM vor fi decontate

Din luna iunie, copiii cu autism şi alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătat – psihodiagnostic, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială, acest fapt reprezentând o premieră pentru România. CNAS şi Guvernul României au dat dovadă de înţelepciune. Cetăţenii pot apela mai uşor, mai deschis la serviciile psihologice. Psihologilor li se decontează aceste servicii. S-a negociat o creştere a numărului de puncte pentru serviciile psihologice„, a declarat preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, potrivit Agerpres.

Este pentru prima dată când în normele la Contractului-cadru se reglementează posibilitatea încheierii de contracte cu medici din specialităţile medicale diverse. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces şi la servicii psihologice decontate.

CITEŞTE ŞI: Peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism

Mihai Aniţei a mai anunţat că, în perioada următoare, Colegiul Psihologilor din România va desfăşura o campanie de informare a psihologilor, medicilor şi publicului larg asupra acestor schimbări.

La rândul său, şeful departamentului juridic al CPR, dr. Laurenţiu Ştefan, a spus că de la 1 iunie vor putea fi accesate toate metodele terapeutice care pot fi eficiente în intervenţie şi diagnosticare, cu precizarea că unui psiholog i se vor deconta trei intervenţii pe zi cu trimitere.

Potrivit normelor la Contractul-cadru, recent publicate, servicii psihologice de sănătate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială şi pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii de specialitate, cu următoarele specialităţi clinice: neurologie şi neurologie pediatrică, otorinolaringologie, psihiatrie şi psihiatrie pediatrică, ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică, reumatologie, oncologie medicală, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, hematologie şi nefrologie.

Tot pentru prima dată, normele la Contractul-cadru fac referire expresă la consilierea psihologică clinică pentru copii (numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrică) – într-o metodă psihoterapeutică aplicabilă copilului cu tulburări din spectrul autist.

Reprezentanţii CPR au reamintit de situaţia „nefavorabilă” de la Ministerul Transporturilor, acolo unde în continuare furnizorii „neautorizaţi şi neavizaţi” pentru servicii psihologice sunt „agreaţi” de către Ministerul Transporturilor, în timp ce psihologii autorizaţi „nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranţa transporturilor”.

Prin acceptarea avizelor psihologice fără timbru profesional, autorităţile statului pun în pericol sănătatea şi siguranţa transporturilor şi a cetăţenilor„, a susţinut preşedintele CPR, Mihai Aniţei.

CITEŞTE ŞI: Impresarul care a bătut-o pe Alexandra Stan a înfiinţat o fundaţie caritabilă pentru copiii cu autism

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...