„Rezultatul final al alegerilor europarlamentare a arătat că PPE a pierdut 60 de mandate, dar rămâne cu cele mai multe, PES a păstrat proporţia din Parlamentul trecut. Este evident că o majoritate solidă va implica cele două grupuri principale şi este normal ca Jean Claude Juncker să primească mandat din partea Consiliului European să formeze o majoritate”, a declarat Victor Ponta la finalul discuţiilor din PES de la Bruxelles.
Deşi socialiştii au susţinut în campanie candidatura lui Martin Schulz pentru şefia Comisiei Europene, acum îi recunosc PPE dreptul de a da preşedintele CE deoarece are mai multe mandate. Singura condiţie este ca PPE să nu schimbe persoana pe care au susţinut-o în campanie, anume pe Juncker. Socialiştii sunt dispuşi ca în noua majoritate să fie cooptaţi şi liberalii europeni pentru a contracara ascensiunea naţionaliştilor şi euroscepticilor. „O alianţă doar PPE-PES este destul de fragilă. Este foarte posibil să intre şi ALDE în această majoritate”, a spus Victor Ponta.
Ponta a spus că guvernul său îşi propune ca România să păstreze postul de comisar pentru Agricultură, dar există şi posibilitatea unui alt portofoliu. Premierul a reclamat faptul că Traian Băsescu nu ar fi îndreptăţit, ca preşedinte al României, să negocieze postul din CE ce va reveni României la reuniunea Consiliului European. „Comisarul european este desemnat de către Guvern. Ce face domnia sa în seara asta privind Comisia Europeană, nu ştiu”, a spus Ponta.
Delegaţii PPE, reuniţi în congres la începutul lunii martie la Dublin, l-au desemnat pe Jean-Claude Juncker, fostul preşedinte al Eurogrupului şi ex-prim-ministru al Luxemburgului, candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene.
Pentru prima dată, şefii de stat şi de guvern trebuie să ţină cont de rezultatul alegerilor europene pentru a-l desemna pe viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Actualul executiv european este prezidat de zece ani de conservatorul portughez Jose Manuel Barroso.