120 de nave sunt blocate pe Dunăre între Moldova Veche şi Calafat VIDEO

120 de nave sunt blocate pe Dunăre între Moldova Veche şi Calafat şi alte câteva zeci pe partea sârbească, după ce pe fluviu s-a format un pod de gheaţă. Specialiştii spun că este pentru prima oară după 28 de ani când pe Dunăre s-a format un pod compact de gheaţă, de la un mal la altul.
Romania TV
08 feb. 2012, 11:25
120 de nave sunt blocate pe Dunăre între Moldova Veche şi Calafat VIDEO

După 15 zile cu temperaturi negative Dunărea s-a tranformat la Drobeta-Turnu-Severin într-un pod de gheaţă. Partea sârbă a anunţat închiderea ecluzei de la Porţile de Fier I. Peste 100 de nave au rămas captive în porturile Moldova Nouă, Orşova, Turnu Severin, Bechet şi Calafat.

„Avem pod de gheaţă pe toată lungimea Dunării de la Moldova Veche la Porţile de Fier 2, ici colo câte un ochi de apă, în aval de Porţile de Fier curg sloiuri mari. Problema este când pleacă gheaţa cum va acţiona, pentru că sunt mase mari de gheaţă care vor face presiune asupra corpului navelor, instalaţiilor portuare”, a declarat Mihai Ghiba, director Căpitania Tr. Severin.

Sloiurile de gheaţă aproape au paralizat activitatea armatorilor.Probleme mai multe vor fi când se va rupe gheţa, pentru că nu se ştie cum se va mişca şi va acţiona, deoarece  sunt mase mari de gheaţă care vor face presiune asupra corpului navelor şi instalaţiilor portuare.

Specialiştii spun că este pentru prima oară după 28 de ani când pe Dunăre s-a format un pod compact de gheaţă, de la un mal la altul. Dunărea a mai îngheţat complet la Drobeta-Turnu-Severin în 1954 şi 1984. Sloiuri de gheaţă au mai fost şi în 2001 şi în  2004.

Şi vecinii noştri bulgari au probleme  din cauza Dunării îngheţate parţial în regiunea lor. Ei au anunţat că au suspendat navigaţia pe Dunării din cauza îngheţării parţiale a fluviului. De altfel, şi autorităţile române au luat aceeaşi măsură.

Căpitanii navelor care fac cursele de feribot între Calafat şi Vidin şi Bechet şi Oreahov au permisiunea să decidă singuri dacă pot efectua cursa sau nu, respectând însă toate regulile de siguranţă. Porturile Vidin, Lom şi Oreahov sunt deschise şi dacă este nevoie, ar putea să primească nave.

Directorul Agenţiei de studiere a fluviului Dunărea de la Ruse, Pavlin Ţonev, citat de presa bulgară, a spus că la Ruse, Sviştov şi Silistra, până la 90% din suprafaţa fluviului este acoperită de gheaţă. În opinia lui, dacă temperaturile se menţin scăzute, este posibil că în unele locuri fluviul să fie acoperit de gheaţă în proporţie de 100%.

Dunărea a mai îngheţat complet la Drobeta-Turnu-Severin în anii 1954 şi 1984. Sloiuri de gheaţă au mai fost şi în 2001 sau 2004.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
GIMNASTA SHOKO MIYATA RETRASĂ DE LA JO DE LA PARIS DUPĂ CE A FUMAT ȘI A CONSUMAT ALCOOL
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'