În urma unor experimente efectuate pe şoareci, cercetătorii au descoperit că acei cobai care au fost trataţi cu Fingolimod au uitat complet experienţele care le provocaseră durere fizică, scrie descopera.ro.
Citeşte şi Evoluţia speciei umane nu s-a încheiat. De ce avansăm totuşi atât de încet
Studiul, efectuat la Virginia Commonwealth University, deschide drumul creării unui medicament ce ar putea elimina amintirea unor evenimente traumatizante petrecute cu ani înainte, ajutându-i astfel pe pacienţi să depăşească fobii, tulburări alimentare şi chiar aventuri de o noapte.
Fingolimodul, disponibil pe piaţă cu denumirea Gilenya, este un imunosupresor care tratează formele în remisie ale sclerozei multiple.
Echipa de cercetători de la Virginia Commonwealth University, coordonată de Sarah Spiegel, a descoperit că medicamentul inhibă, de asemenea, o enzimă, histona deacetilaza, un element-cheie ce reglează expresia genică.
Citeşte şi De ce nu avem AMINTIRI de pe vremea când eram BEBELUŞI. Care este prima ta amintire?
În cazul cobailor care au primit fingolimod, acesta interfera cu bariera hematoencefalică, fenomen datorită căruia aceştia uitau episoadele dureroase.
Iniţial, cobaii au fost instalaţi într-o încăpere unde au primit uşoare impulsuri electrice în lăbuţe, iar, după ce au fost aduşi în cuşti, aceştia şi-au manifestat anxietatea prefăcându-se morţi.
Imobilitatea, o reacţie caracteristică de teamă a rozătoarelor, care a fost un bun indicator al memoriei acestora, nu s-a mai manifestat după administrarea medicamentului.