La alegerile europarlamentare de duminică, Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,6% din voturi, PNL – 15%, PDL – 12,23%, Mircea Diaconu – 6,81%, UDMR – 6,3% şi PMP – 6,21%. Sub pragul electoral s-au situat PP-DD, care a fost votat de 3,67% dintre alegători, PRM – 2,7% şi FC – 2,6%.
În faţa acestor scoruri, Alin Teodorescu spune că marele câştigător al alegerilor este PSD, iar marele perdant Traian Băsescu.
Teodorescu a explicat pentru RomaniaTV.net că PSD este marele câştigător pentru că „şi-a refăcut bazinul după o perioadă foarte grea”, iar Traian Băsescu este marele perdant pentru că partidul pe care l-a creat, după ce a părăsit formaţiunea care l-a adus în funcţia de preşedinte al ţării, a obţinut un scor slab, chiar şi sub scorul obţinut de un independent.
De ce nu a obţinut PMP un scor de două cifre, aşa cum aştepta Traian Băsescu?
„Nu puteţi să fiţi urmaşii mei dacă nu câştigaţi. Ca să puteţi face ceea ce spuneţi că vreţi să faceţi – să continuaţi modernizarea României începută de Emil Boc şi de mine – trebuie să câştigaţi. Asta înseamnă două cifre la europarlamentare, dacă nu chiar candidatul PMP să fie candidatul dreptei la prezidenţiale”, le spunea şeful statului membrilor PMP.
„Pentru că nu are public. PMP este o creaţie artificială din birou, nu a apărut la cerinţa publicului. Este o creaţie de birou, de hârtie„, a răspuns Alin Teodorescu.
Sociologul a explicat că împingerea Elenei Udrea în prim-planul partidului nu a afectat scorul PMP. „Cu sau fără Elena Udrea, tot atât ar fi făcut la alegeri”, a comentat Teodorescu.
Vasile Dâncu: De la cine au luat VOTURI Mircea Diaconu şi PMP. Cum stau partidele pe regiuni
Analistul politic Alexandru Radu îl indică tot pe Traian Băsescu marele perdant al euroalegerilor, dar crede că PDL este câştigătorul.
„PDL şi-a menţinut, chiar şi cu scorul obţinut, viabilitatea, structurile în teritoriu, în timp ce Traian Băsescu a pierdut prin PMP. De altfel, în aceste prime negocieri de unificare, PMP-ul lui Traian Băsescu este exclus„, a declarat pentru RomaniaTV.net Alexandru Radu, explicând că marginalizarea PMP la discuţiile de unificare a dreptei porneşte de la faptul că mişcarea de dreapta PNL-PDL care se prefigurează (noua Alianţă DA) este o coaliţie împotriva PSD, dar şi a lui Traian Băsescu.
„Şi PNL şi PDL au în trecutul lor apropiat argumente pentru a nu se apropia de zona politică care are legătură cu Traian Băsescu„, a spus analistul politic.
Alexandru Radu crede că PMP nu a reuşit să atingă un scor de două cifre pentru că nu are structuri în teritoriu, dar şi din cauza Elenei Udrea.
Analistul susţine că partidele câştigă un număr important de voturi dacă reuşeşte să-şi mobilizeze activul, lucru reuşit de PDL, nu şi de PMP.
Cristian Pârvulescu: Nimeni nu a ieşit câştigat la alegerile de duminică. Doar UDMR
„Avem cazul Cluj. Scorul a fost foarte prost pentru PMP. Acolo Emil Boc a oscilat în campania electorală între PDL şi PMP. PMP nu a reuşit o performanţă deosebită. Pe fondul acestei diviziuni, a reuşit PSD, într-un loc unde nu avea şanse”, a spus analistul politic.
În ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, analistul politic este de părere că aceasta a dus partidul în jos.
„Este o explicaţie pentru parcursul nespectaculos al PMP. Nimeni nu se aştepta ca PMP să nu intre în Parlamentul European, dar cu siguranţă performanţa modestă este datorată şi unor personaje, cum este Elena Udrea„, a precizat Alexandru Radu.