Parchetul se lasă greu scos din casele românilor. Vezi aici ce culori se poartă în 2012

Designerii de interior propun pentru acest an parchetul deschis la culoare, care să mai atenueze din explozia de culori a vopselei lavabile de pe pereţi sau a tapetului.
Nicu Stan
08 feb. 2012, 16:05
Parchetul se lasă greu scos din casele românilor. Vezi aici ce culori se poartă în 2012

Românii renunţă cu greu la parchet pentru că este o pardoseală disponibilă mai peste tot, este preferabilă oricărei soluţii de pardoseli reci şi mai ales că un înlocuitor nu a fost inventat încă.

„Parchetul ocupă un loc foarte important în amenjările interioare, deoarece acesta uneşte armonios accentele de culoare ale accesoriilor şi devine ”podium de prezentare” pentru mobila distribuită în spaţiul nou amenajat. Este un tip de pardoseală des întâlnită în locuinţe datorită calităţilor ei estetice şi tactile, iar tendinţele noi în amenajări interioare încă nu exclud acest tip de pardoseală”, a spus, pentru RTV.NET, Teodora Ungureanu, designer de interior la Knox Design.

Cei care vor să fie în trendul acestui an în ceea ce priveşte pardoseala trebuie să apeleze la culorile deschise. „2012 aduce o gamă variată de nuanţe şi texturi care vin să întâmpine şi să tempereze explozia de culori ce se va observa în lavabila de pe pereţi, tencuitala decorativă sau tapet, textile, covoare şi decoraţiuni. Sunt la modă nuanţele de parchet deschise, naturale, cu tente antichizate şi şanfren: nuc, mesteacăn, stejar albit, fag”, a precizat Teodora Ungureanu.

Preţuri la parchet

Costurile pentru parchet variază mult, în funcţie de materialul din care este fabricat, precum şi de magazinul din care este cumpărat. Astfel, un preţ minim pentru parchet este undeva în jurul sumei de 30 de lei. Pentru aceşti bani clientul alegându-se cu o pardoseală laminată de o grosime de şapte milimetri.

La polul opus, cu un preţ mare se regăseşte parchetul din lemn exotic. Astfel, propietarul se va lăuda că se plimbă pe parchet din lemn din Zair, Mozambic, Tanzania sau Congo. Acest tip de parchet poate scoate din buzunarul proprietarului până la 700 de lei pentru fiecare metru pătrat.

Cum sunt vânzările

Ca în orice domeniu, şi vânzările la parchet sunt în scădere. „Cifra de afaceri a scăzut cu câteva procente în 2011 raportat la 2010, totuşi, preţul mediu al unei lucrări «la cheie» a crescut. Cei cu venituri mici şi medii au renunţat la achiziţii în perioada de criză, în timp ce clienţii cu venituri mari şi foarte mari, într-o piaţă mai bine informată decât în anii precedenţi, au făcut achiziţii aşa-zis psihologice. De aici creşterea vânzărilor pe segmentul de lux, tendinţa spre esenţe de calitate, finisaje exclusiviste”, a spus Mihaela Bobeică, manager la ecolemn.ro.

Criza s-a făcut resimţită la multe companii care comercializează parchet. „În anul 2011, comparativ cu anul 2010, volumul vânzărilor de parchet masiv exotic au scăzut cu aproximativ 17 %. Scăderea este cauzată de reducerea vânzarilor de parchet masiv exotic cu un preţ mai mic, dar cantităţi mari. În schimb, au crescut vânzarile de parchet masiv exotic, din gama Lux sau ExtraLux, cu preţuri mari, dar cantităţi mai mici”, a spus Cosmin Negulescu, reprezentant al casabambus.ro.

Cât costă manopera de montaj

Costul manoperei pentru instalarea şi finisarea unui parchet masiv, scump, este de aproximativ 12 euro pentru fiecare metru pătrat plus TVA, la care se mai adaugă 1,5-2 euro la metru pătrat pentru consumabile. „De asemenea, costul materialelor necesare în instalarea şi finisarea parchetului masiv este de 12 -14 euro pentru metru pătrat, plus TVA. Costurile sunt valabile în cazul în care stratul suport este perfect. Acesta trebuie să îndeplinească condiţiile de umiditate (maxim 2 %), friabilitate şi durabilitate, în caz contrar costul manoperei dar şi al materialelor poate creşte”, a mai spus Cosmin Negulescu.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!